Varning för farlig sol under påsk

Publicerad
Uppdaterad
Varning för solen i påsk.
Eftersom ledigheten infaller sent i år är UV-strålningen högre än vanligt.
- Man bör ta det lugnt med solen, speciellt små barn, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI till Expressen.se.
Njut - men med måtta! Vintern har sakta men säkert börjat släppa sitt grepp. Men solen som nu blir varmare och varmare, blir också farligare och farligare. Ni som tänkt bege er upp till fjällen över lovet ska vara extra försiktiga, varnar SMHI:s meteorolog Weine Josefsson. - Risken för hög UV-strålning är högre i år än vanligt eftersom påsken infaller så sent, säger han till Expressen.se.

Extra farlig

I fjällvärlden blir solen extra farlig. Strålningen blir dubbelt så stark mot snö jämfört med barmark. Höjden gör även att strålningen ökar i styrka, mellan fem och tio procent per tusen meter. - Det är också farligare att vistas i öppen terräng där man exponeras för hela himlen, säger Weine Josefsson som menar att extra känsliga personer bör vara extra noga med att skydda sig. - Det bästa är att skydda sig med kläder, eller att inte vara i solen alls. Man bör även smörja in känsliga delar, till exempel näsan. Små barn ska man vara extra försiktig med. - Deras hud är inte lika motståndskraftig. Man ska inte låta dem sitta i solen, säger Weine Josefsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag