ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Peter Wahlbeck, Fattaru, Timbuktu och Robyn är alla kapitalism-kritiker. Trots det har de inte tagit ton i nedladdningsdebatten.
Peter Wahlbeck, Fattaru, Timbuktu och Robyn är alla kapitalism-kritiker. Trots det har de inte tagit ton i nedladdningsdebatten.

Varför så tysta nu, popvänstern?

ANNONS:
Popvänstern älskar att hata kapitalister. Nu har den chansen att välja sida i kriget mellan musikälskarna och musikbranschen.
Men den svenska artisteliten är märkligt tyst.
Det skriver ERIK ZSIGA, författare till den uppmärksammade boken Popvänstern. Han undrar hur man kan vara emot marknadsekonomi och samtidigt ha synpunkter på att folk ladddar hem musik från nätet.
Någon har supit sig full på rödvin för att kunna fånga ångesten. Någon annan har låtit bli att supa sig full för att kunna tänka klart. Resultaten har i båda fallen blivit alltifrån fantastisk till mindre fantastisk konst. Bakom varje musikstycke och varje filmverk döljer sig helt enkelt en oerhörd fysisk och intellektuell prövning. Men dessa skapare får inte en spänn för sitt arbete när vi laddar ned deras musik och film på nätet utan att betala. Därför är det egentligen solklart. I stället för att betala någon som har utfört ett arbete som vi uppskattar, så snyltar vi på hennes skapande.

Och jag ska erkänna

– det har hänt att jag själv har laddat hem låtar. Av snålhet. Och för att det är så mycket enklare än att släpa sig till skivaffären och pröjsa typ 200 kronor för en platta. Att lust att testa ny musik har varit ytterligare en anledning för mig och många andra att ladda ned – något som musikindustrin verkar ha haft onödigt svårt att greppa – gör inte saken bättre. Varje gång som jag har begått detta hyckleri har jag också begått ett brott. Inte – än så länge – i lagens mening. Men utan tvekan moraliskt sett. Jag ville ha deras musik, men jag ville inte betala. Så jag tog deras musik ändå. Utan artistens samtycke. I vilken annan situation hade det inte kallats för stöld?

Så tycker jag.

Men så tror jag också på kapitalismen. Jag tycker att det är rimligt att människor tjänar pengar på att skapa det de är bra på. Och att andra tjänar pengar på att möjliggöra skapandet för dem som är bra på det. Kort sagt; Jag tycker att man ska få tjäna pengar på frukten av sitt arbete och på att exploatera andras arbete. Om musiker och filmskapare aldrig får betalt så kommer de inte kunna syssla med att skapa. Om skiv- och filmbolagen inte får profitera på de verk som konstnärerna skapat, så kommer de inte att vilja stå risken för att förverkliga konstnärernas idéer. I båda fall skulle världen bli outhärdligt mycket tråkigare.

Men alla gillar inte kapitalismen.

I själva verket hörs kapitalismhatet påfallande ofta från just dessa kulturskapare. Lisa Carlberg i popbandet The Radio Dept förkunnar till exempel att hon "vill göra musik för människor, inte för pengar" (Sydsvenskan 14/3 2003). Regissören Lukas Moodysson hävdar att den marknadsliberala politiken har begått våldtäkt på de östeuropeiska samhällena (DN 18/8 2002) och att det kanske måste ske en socialistisk revolution för att reda upp problemen (Röd Press 5/2002). Dennis Lyxzén, sångare i The (International) Noise Conspiracy, förklarar att det "viktigaste är att krossa kapitalismen" (DN 23/2 1997), och säger att han "avskyr hela det monetära kapitalistiska systemet som borde brinna jävlar till helvete" (Studio Pop 1/5 2003). Kollegerna i The Bear Quartet sjunger om hur mycket de hatar den ekonomiska eliten och bankerna. Landskronagruppen Svenska Akademien rappar att de ger några namngivna kapitalister "vad de tål" när de bränner deras skrifter på bål och ställer dem på rad och skjuter. Och från rapgruppen Fattaru får vi höra förtjusta fantasier om att de "hänger upp kapitalister från träden i Kungsan". Bara några av många exempel på popvänsterns tröttsamma påhopp på kapitalismen som alltså varierar från klichéartad skepsis till våldsromantiserande hatattacker.

Men nu är det tyst.

När debatten om nedladdning av musik och film under de senaste veckorna har tagit fart rejält, har vi plötsligt inte längre kunnat höra några skräniga popartister fördöma människors rätt att tjäna pengar och bli rika på det de är bra på. Var är kapitalismkritiker som Mattias Alkberg, Timbuktu, Fattaru, Robyn, Patrik Arve, Peter Wahlbeck, Ken, Doktor Kosmos, The (International) Noise Conspiracy? Det är möjligt att jag har missat något, men det brukar man inte kunna göra när de har gått igång i tidningarna.

Om man inte accepterar kapitalismen

är det knappast hyckleri att ladda ned eller att förespråka nedladdning. Men från de popvänstermänniskor som annars tar varje chans att dissa kapitalismen hörs nu inte mycket. Här räcker det inte att pliktskyldigt lägga ut någon låt gratis på hemsidan. Nu har de en chans att på riktigt avskaffa kapitalismen i sin bransch. Så varför gör de inte det då?

Ja, det är förstås busenkelt.

Om kapitalismen avskaffades i kulturbranschen så skulle popvänstern sluta tjata om att man inte alls blir rik på kultur. Då skulle det i stället handla om att man inte fick några pengar alls inom kultur. Det är ju kapitalismen – att vi som är publik trots allt köper frukten av det skapande som Lyxzén, Moodysson och Timbuktu är så bra på – som gör att dessa kan försörja sig på den konst de älskar. Men ett sådant erkännande är dessa popvänstermänniskor så klart för småaktiga för att ge kapitalismen. Så är det i ett kultur- och medieetablissemang där konsumtion och kapitalism är något som alla andra men inte en själv ska hålla sig borta ifrån.

Jag erkänner

- jag har hycklat när jag har laddat ned musik fastän jag tror på kapitalismen. När ska popvänstermänniskorna erkänna sitt hyckleri?
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: