ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Claudio Olea, 34, besöker sin dotters grav två gånger om dagen. I våras gick hon iväg med två kompisar för att sniffa tändargas. Kathrin fick svåra hjärnskador och avled senare.
Claudio Olea, 34, besöker sin dotters grav två gånger om dagen. I våras gick hon iväg med två kompisar för att sniffa tändargas. Kathrin fick svåra hjärnskador och avled senare.

Vanlig tändargas tog Kathrins liv

ANNONS:
FAKTA

Gasen kan ge hjärtstillestånd
Experterna varnar för ämnet butan i cigarettändargasen.
Enligt giftinformationscentralen kan sniffning av cigarettändargas innebära livsfara.
Butangas ger ett korvarigt rus som påminner om det man får av alkohol.
Men faran är att gasen har direkt giftpåverkan på härtat.
Det slår oregelbundet och följden kan bli akut hjärtstillestånd.

Visa merVisa mindre
Claudio Olea, 34, står vid sin dotter Kathrins grav.
Hon blev 14 år och dog sedan hon sniffat cigarett-tändargas.
Kathrin Olea Gac var medvetslös en vecka innan hon dog. Kathrin ligger begravd på Spånga kyrkogård. Pappa Claudio kommer till graven två gånger om dagen, morgon och kväll. Hans sorg är tung, men han är samtidigt samlad och värdig. Kathrin Olea Gac skulle ha fyllt 15 år 27 augusti. På bilden hennes pappa visar upp har hon långt mörkt hår. – Hon var väldigt öppen och rakt på sak, beskriver han. Kathrin var snäll och sympatisk och mycket duktig i skolan. Hon gjorde allt för sina kompisar. Den 26 maj i år lämnade Kathrin skolan i Norsborg tillsammans med två kamrater. De hade bestämt sig för att köpa cigaretter i en tobaksaffär. Men när de var där kom de också på idén att köpa en tub med cigarettändargas. I dag finns ingen åldersgräns för det. Sedan gick de upp till vattentornet, där de kunde vara ostörda.

Fick svåra hjärnskador

Pappa Claudio fick plötsligt telefon från sin före detta fru, Kathrins mamma. Dottern hade förts till Huddinge sjukhus. Man misstänkte att hon drabbats av en hjärtattack. Men sanningen var en annan. Alla tre flickorna hade sniffat. Kathrin hade fått svåra hjärnskador av gasen. Hjärnan var uppsvälld. Kroppen kyldes ner för att trycket på hjärnan skulle minska. – Hon var medvetslös hela tiden, berättar Claudio. Men Kathrin blev inte bättre. Hennes hjärna hade skadats för svårt av gasen. Efter en vecka tvingades Claudio och Kathrins mamma fatta beslutet att låta koppla ur respiratorn och avbryta de livsuppehållande åtgärderna.

Vill ha ett förbud

Nu kräver Claudio Olea att det ska bli förbud på att sälja tändargas till ungdomar under 18 år. Han vill också berätta om Kathrin för att rädda andra. – Jag kan inte få henne tillbaka. Men de som läser den här artikeln kanske tänker på vad som kan hända om man sniffar.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: