Vänern ska sänkas 15 centimeter

Publicerad
Vänern ska sänkas 15 centimeter. Det är förslaget som ska minska översvämningarna.
- Det är jättebra, Karlstad är ju speciellt utsatt eftersom staden ligger så lågt, säger Göran Engström, ingengör på Karlstad kommun, till Karlstad.expressen.se.
Området kring Vänern drabbades 2000 av översvämningar som orsakade skador för flera miljoner kronor. Länsstyrelsen Västra Götaland, SMHI och sjöfartsverket fick därför i uppdrag av regeringen att ändra tappningsreglerna för sjön.
- Vårt förslag, som vi har utarbetat tillsammans med Vattenfall, är att vi sänker vattenståndet med 40 centimeter. Då skulle det finnas en bra buffert, säger Ulf Gustavsson, handläggare i skydd och säkerhet på Länsstyrelsen.

Vattnet ska ledas om

I april kommer det beslutas om förslaget går igenom.
Hur går det till rent praktiskt?
- Vi kommer leda ut mer vatten i Göta älv helt enkelt, ordna ett jämnare vattenutflöde, säger Ulf Gustavsson.
Vad finns det för negativa effekter?
- Det kommer ju att bli en synlig skillnad på strandlinjen, och växtligheten kommer att öka. Sedan kan det påverka drjur- och fågellivet. Och turismen kommer kanske minska.
Kommer stranden att bli fulare?
- Ja kanske, om det blir mycket vass, säger Ulf Gustavsson.
Göran Engström menar att det även finns risk att vattenståndet blir för lågt.
- Om det är en fin, torr sommar, blir ju effekten den motsatta. Det kan vara dåligt för sjöfarten.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida