Valfusk i Piratpartiet

Publicerad
Uppdaterad
Han kandiderade till riksdagen för Piratpartiet.
Men nu har mannen avslöjats med att fuska till sig röster.
- Han har självmant valt att lämna partiet, säger partiledare Rick Falkvinge.
Det är inte bara inom Moderaterna som medlemmar har fuskat till sig röster för att placera sig bra inför kandidaturslistorna till höstens riksdagsval.
Även Piratpartiet har upptäckt oegentligheter i de egna leden.
– Det skedde vid en rutinkontroll som vi gjorde i går, säger Rick Falkvinge.

Samma dator

En medlem inom Stockholmsdistriktet ska ha registrerat ett okänt antal falska röster på sig själv. Fusket upptäcktes eftersom en hel serie röster registrerats i nummerordning.
– När vi tittade närmare på det såg vi att alla var registrerade från samma dator, säger Rick Falkvinge.

Har struktits

Mannen var ett av namnen på Piratpartiets riksdagslista. Han har nu strukits från den, och även valt att lämna partiet.
– Han behöver tid att tänka igenom vad som skett. Det är oerhört tragiskt för alla inblandade, säger Rick Falkvinge.
Partiet har nu utökat antalet rutinkontroller för att förhindra att något liknande händer igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag