Knappar in. Fredrik Reinfeldt och Moderaterna ökar kraftigt i Expressen/Demoskops väljarbarometer för augusti - partiet lyfter hela fyra procentenheter jämfört med mätningen i juli. Alliansen tar nu in på de rödgröna - trots att det går tyngre för de övriga allianspartierna..
Knappar in. Fredrik Reinfeldt och Moderaterna ökar kraftigt i Expressen/Demoskops väljarbarometer för augusti - partiet lyfter hela fyra procentenheter jämfört med mätningen i juli. Alliansen tar nu in på de rödgröna - trots att det går tyngre för de övriga allianspartierna..

Moderaterna kraftigt framåt i Demoskop

Publicerad

Titta, nu är det match igen! I augustimätningen från Expressen/Demoskop halveras de rödgrönas försprång - och Moderaterna ökar med fyra procentenheter.

- Den här mätningen visar att det är en ny spänning i valrörelsen, säger Fredrik Reinfeldt.

De fyra borgerliga partiledarna samlades i går på herrgården Harpsund i Sörmland, där de ska tillbringa helgen med att prata sig samman om alliansens valmanifest och budgeten för nästa år.

Opinionsläget har länge varit dystert för Moderaterna och alliansen. I Demoskopmätningen från juli låg M på 19,4 procent. Gapet mellan blocken var då 17,8 procentenheter, bara ett par månader innan valet.

Blockgapet halverat

Men nu verkar vinden ha vänt för alliansen. I augustibarometern från Expressen/Demoskop sker kraftiga förändringar till alliansens fördel.

Moderaterna går framåt med fyra procentenheter och hamnar på 23,4 procent. Gapet mellan blocken har halverats på en månad och ligger nu på 8,9 procentenheter. Moderaternas ökning är statistiskt säkerställd.

Plötsligt är det match igen. Fredrik Reinfeldt konstaterar att mätningen ger valrörelsen mer nerv.

- Den här mätningen visar att det är en ny spänning i valrörelsen och det känns att vi nu går in ett mer intensivt skede, säger statsministern till Expressen under fredagskvällen.

"Vill modernisera Sverige"

Han hoppas på att väljarna ska lockas av att alliansen har ett färdigt och beprövat samarbete.

- Vi vill modernisera Sverige och göra vårt land öppet, urbant och framgångsrikt. Det är en stor styrka för oss att vi kan göra det tillsammans i våra fyra olika partier. Det hoppas jag väljarna ser efter en tid då regeringsfrågan varit aktuell, säger Reinfeldt.

Den andra vinnaren i augustimätningen är Sverigedemokraterna. Partiet ökar tre procentenheter och tar tillbaka positionen som Sveriges tredje största parti. SD får 12,2 procent - vilket är partiets högsta siffra hittills i Demoskops mätningar. Även den ökningen är statistiskt säkerställd.

- Fantastiskt glädjande! Jag vill tro att våra omfattande turnéer gett frukt, men självklart har vi våra politiska motståndare att tacka för en del. Regeringens besked om ökad massinvandring och enorma kostnader kopplat till detta bidrar nog kraftigt. Att vi används som slagträ i en barnslig debatt mellan blocken visar att det är SD som står för förändring, på riktigt, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Långt över valresultatet

SD ligger långt över valresultatet på 5,7 procent i mätningen från Expressen/Demoskop. Moderaterna däremot har en bra bit kvar till sina 30,06.

- I jämförelse med valet 2010 är SD den tydliga nettovinnaren och M på motsvarande sätt den stora förloraren, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida