Förtroendet rasar för Schyman och Fi

Publicerad

I de senaste opinionsmätningarna kommer Feministiskt initiativ inte in i riksdagen.

Nu visar Expressens nya Demoskopsmätning ytterligare tre bakslag för Gudrun Schyman. Förtroendet för henne och partiet rasar.

Samtidigt vinner Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mark inom Fi:s specialområde.

I våras lyckades Feministiskt initiativ sätta jämställdheten högst upp på agendan i den offentliga debatten. I EU-valet i maj fick partiet 5,5 procent av rösterna och knep en av Sveriges platser i EU-parlamentet.

Nu ser det desto mörkare ut för partiet, som i dag inte når upp till riksdagsspärren.

Jämfört med i juni är jämställdhetsfrågan inte längre lika viktig för väljarna, visar Demoskops senaste förtroendemätning.

Men ännu värre för Fi är att förtroendet för partiet har halverats i jämställdhetsfrågan. Vid senaste mätningen i juni ansåg 22 procent av väljarna att de hade förtroende för Fi - den högsta siffran sett till alla partier. Nu säger 11 procent detsamma.

Har knapert med pengar

Partiet har fått se sig omsprunget av både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Dessutom har förtroendet för Gudrun Schyman minskat.

- Det är förskräckligt orättvist att vi inte får utrymme i valrörelsen. I och med att vi inte bjuds in till debatter och samtal i medierna syns vi inte för väljarna och det påverkar förtroendet för oss, säger partiets talesperson Gudrun Schyman.

Hennes taktik nu är att hitta andra vägar för att nå väljarna. Men budgeten är knapp.

- Genom mun mot mun metoden och ett gediget fotarbete ska vi kämpa ända fram till valet. Det är en svår position för oss när vi inte har några kampanjpengar till reklam.

"Alltid en prioriterad fråga"

Mer än dubbelt så många väljare har högre förtroende för Socialdemokraterna på jämställdhetsområdet. Partisekreteraren Carin Jämtin tror det speglas av att partiet under lång tid har pratat om rätten till heltid, jämställdhet i bolagsstyrelser och en mer jämställd föräldraförsäkring.

- Jag träffar många kvinnor när jag är ute och knackar dörr som vill prata jämställdhet och vinner vi valet får Sverige en feministisk regering, säger hon.

Även Vänsterpartiet rycker ifrån och får bättre förtroendesiffror än Fi.

- Jämställdhet är alltid en prioriterad fråga för oss. Vi tror att vi blir första parti som når en jämställd representation i kommun, landsting, riksdag, partistyrelse och verkställande utskott efter valet, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Peter Santesson, analyschef Demoskop, förklarar resultatet i undersökningen med att jobb- och välfärdsfrågor får högre prioritet inför ett riksdagsval.

- Förtroendet i sakfrågan som Fi ägde i juni har halverats under sommaren. I andra politikområden slår de knappt igenom alls. Det är ett tufft läge när man går in i valrörelsen. Samtidigt kan man inte på något sätt räkna ut Fi:s möjligheter. Visserligen har förtroendet för Gudrun Schyman sjunkit nu, men hon har en kommunikativ förmåga och ett genomslag som är enastående, säger han.

Väljarna röstar friare i EU-val

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, pekar på en annan förklaring till varför Fi inte lyckats stärka sin hållning sedan EU-valet.

- När det kom in i Europaparlamentet blev de mer granskade av medierna och då kanske det fanns väljare som ansåg att partiet är alltför ensidigt. I ett EU-val vågar väljarna rösta friare och mer ideologiskt, säger hon.

Samtidigt skulle det även kunna förklara varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ökat förtroende.

- De väljare som bryr sig om jämställdhet är oftast kvinnor och de står längre till vänster, konstaterar Ann-Cathrine Jungar.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida