Christoffer Dulny.
Christoffer Dulny.
Jan Selander. Foto: Lisa Mattisson
Jan Selander. Foto: Lisa Mattisson
Åke Möller.
Åke Möller.
Roland Gustavsson. Foto: Christian Örnberg
Roland Gustavsson. Foto: Christian Örnberg
Thomas Bengtsson.
Thomas Bengtsson.
Kristina Nåvall. Foto: Lisa Mattisson
Kristina Nåvall. Foto: Lisa Mattisson

Christoffer Dulny lämnar sina uppdrag

Publicerad

Här är SD-politikerna som tvingas avgå efter Expressens avslöjanden om anonyma inlägg på hatsajter.

En av dem som redan avsagt sig sina uppdrag är SD-toppen Christoffer Dulny.

Ytterligare två avgick redan under måndagen.

Efter Expressen och Researchgruppens avslöjande om att flera SD-politiker skrivit anonyma inlägg på hatsajter som Avpixlat har partiet utrett kandidaternas lämplighet. Nu står det klart att flera av dem tvingas avsäga sig sina uppdrag, dra tillbaka sina kandidaturer och lämna partiet.

En av dem som nu lämnar sina uppdrag och inte kommer att ställa upp i valet är Christoffer Dulny, partiets ordförande i Stockholms stad. Han meddelade sitt beslut till partiledningen strax efter midnatt.

– Mot bakgrund av den uppkomna situationen och vad som ligger i partiets bästa och det framtida arbetet i Stockholms stadshus har jag landat i att lämna mina uppdrag i partiet, säger Christoffer Dulny i ett pressmeddelande.

Under måndagen kunde Expressen avslöja att han bland annat har skrivit: "Invandrare är absolut värst på att ljuga" och tipsat en hatsajt om en tidningsartikel med texten: "araber har våldsammare gener".

Skrev 2 500 anonyma inlägg på hatsajter

Thomas Bengtsson från Växjö har skrivit 2 500 inlägg på hatsajterna och har nu beslutat att följa partiets uppmaning och kliva åt sidan. Många av hans inlägg har riktat sig mot muslimer och han har bland annat skrivit:

"En del säger jag hatar ideologin Islam men inte människorna muslimer. Jag säger: Jag hatar Islam och jag hatar muslimer. De är lata, våldsamma, obegåvade och de är rasister och tror på sin egen överhöghet fast de bara sprider elände."

Redan under måndagen fick Expressens avslöjanden följder. Då meddelades att Jan Selander från Sundsvall och Åke Möller från Västervik avsade sig sina uppdrag och drog tillbaka sina kandidaturer. Selander har skrivit "Reinfeldt kann göra vad som helst har ju afrika blodet i sig" och Åke Möller har bland annat har skrivit "Lika bra att dra samtliga över samma kam och skicka ut alla Zigenare ur landet med totalförbud att återvända". Nu tvingas de två kommunpolitikerna även bort från partiet.

Kristina Nåvall, 46, var förstanamn på Sverigedemokraternas kommunlista i Lycksele och partiets andranamn på landstingslistan i Västerbotten och Expressen har kunnat visa att hon har varit en frekvent kommentator på hatsajter.

"Det är nästan så att jag hoppas att dom som besöker Eurovision 2013 i Malmö får en rejäl "kulturberikning" rån, misshandel, skottlossning, våldtäkter", har Nåvall bland annat skrivit.

På tisdagseftermiddagen meddelade hon i en intervju med SVT:s Västerbottensnytt att hon hoppar av till följd av sina olämpliga inlägg. Dock menar hon att hon fortfarande "i vissa avseenden" tycker att islam är djävulens religion.

– Man kan ju skriva mycket. Tänk dig själv att man har sett någon som fick halsen avskuren. Vad tänker man då av den anledningen att de har fel religion. Om du ser någon ko som de skär halsen av för halalslakt då finns en risk att man skriver så där, säger hon till Västerbottensnytt.

Fler kandidater får lämna

Ytterligare två företrädare tvingas nu bort från partiet på grund av inlägg de har skrivit på hatsajter. Det rör sig om valbara kommunpolitikerna Roland Gustafsson från Vellinge, Carl Lundblad från Norrköping.

Beskedet från Sverigedemokraternas verkställande utskott kommer dagen efter att partiledaren Jimmie Åkesson berättade att man hade tillsatt en snabbutredning med anledning av Expressens avslöjanden.

– Man har arbetat så snabbt man kan med att göra en värdering av de här personernas förehavanden, Nu kommer vi med beslutet. Vi vill också tydliggöra att man inte ska låta de här personerna sätta bilden över hur alla Sverigedemokraterna är, säger Martin Kinnunen.

Medlemsutskottet utreder fortfarande medlemmar som man ännu inte har lämnat besked om. Utskottet uppmanade även partiets toppnamn i Vimmerby att lämna sin kandidatur, annars riskerar han att uteslutas av partistyrelsen. Orsaken är att han under en debatt i kommunfullmäktige kallat personer från Mellanöstern för "kannibaler" och "huvudjägare".

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida