Jimmie Åkesson och SD kritiseras nu av experter för sina budgetsiffror. Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson och SD kritiseras nu av experter för sina budgetsiffror. Foto: Sven Lindwall
Foto: Oscar Sjöstedt
 Foto: Oscar Sjöstedt
Foto: Oscar Sjöstedt
 Foto: Oscar Sjöstedt
Foto: Oscar Sjöstedt
 Foto: Oscar Sjöstedt
Foto: Oscar Sjöstedt
 Foto: Oscar Sjöstedt

Åkessons siffertrick
sågas av experterna

Publicerad

Sverigedemokraterna vill spara nästan 152 miljarder kronor på invandringen de kommande fyra åren.

Det presenterar partiet på en presskonferens i dag, kan Expressen berätta.

Men deras beräkningar sågas av ledande svenska nationalekonomer.

- Det är väldigt oseriöst, säger Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på Almega.

Klockan 11 i dag, i riksdagen, presenterar Sverigedemokraterna finansieringen till partiets kommande valmanifest. En stor del av finansieringen sker genom minskad invandring.

Expressen har på förhand tagit del av dokument som kommer att presenteras på pressträffen. Dokumenten visar hur mycket SD säger sig kunna spara genom minskad asyl- och anhöriginvandring.

Åren 2015-2018 beräknar SD att det går att spara 151,8 miljarder kronor. Men då måste asyl- och anhöriginvandringen minska med 45 procent redan nästa år och kommande år med 90 procent.

Skarp kritik

Expressen har pratat med flera experter, som riktar skarp kritik mot SD:s beräkningar. Störst kritik väcks mot partiets antagande om att en nyanländ invandrare kostar 1,5 gånger mer än en inrikes född i form av välfärdspengar inom skola, vård och arbetsmarknad.

- Detta är gripet ur luften och det är väldigt oseriöst att lägga en budget på antaganden. Det finns invandrare som är överrepresenterade inom vissa områden, men underrepresenterade på andra, säger Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på Almega.

Hon har tidigare granskat Sverigedemokraternas budgetar och menar att det alltid uppstår samma frågetecken. Så sent som i slutet av maj riktade hon svidande kritik mot partiet när det började skicka ut kampanjmaterial till svenska hushåll.

"Mycket beklagligt"

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, förstår inte varför deras siffror misstolkas.

- Det är mycket beklagligt att regeringen motsätter sig att ta fram detaljerad statistik inom alla områden av välfärdsnyttjande. En sammanställning från riksdagens utredningstjänst visar att där det finns tillförlitlig statistik ligger utrikesföddas överrepresentation markant över 1,5, säger han.

Men Li Jansson säger att hon själv tittat på beräkningarna från riksdagens utredningstjänst som gjordes i fjol. I dessa hittade hon inget stöd för att en invandrare kostar 1,5 gånger mer.

Experterna: Borde flytta fokus

Tino Sanandaji, nationalekonom och författare, pekar på ytterligare ett problem med Sverigedemokraternas beräkningar.

- Statsbudgeten inkluderar egentligen bara kostnaderna de första åren, när invandrare är i asylsystemet. Kostnader eller eventuella vinster längre fram budgeteras inte, säger han.

Också Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, menar att det behövs långsiktighet för att räkna på besparingar.

- De har inte räknat på att det skulle bli arbetskraftsbrist inom flera branscher och på många platser om invandringen upphörde, säger han.

Ekonomiexperterna som Expressen har talat med är alla överens om att fokus borde flyttas från kostnadsfrågan till integration.

- Om man utformar integrationspolitiken på ett effektivt sätt går det givetvis att spara pengar. Det finns inget egenvärde i att kostnaderna ska vara höga. Problemet är att många invandrare hamnar i utanförskap och det kostar pengar, säger Li Jansson.

Vill ha lika många flyktingar

Efter Fredrik Reinfeldts sommartal i lördags följde en diskussion om svenskt flyktingmottagande. En undersökning från opinionsinstitutet Novus, som Expressen presenterade i går, visar att en klar majoritet, två av tre, anser att Sverige bör ta emot lika många flyktingar som i dag eller fler.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida