Ulf Kristersson

Publicerad
Uppdaterad
Han är den stora minister-bomben i den nya regeringen.
Nu är det klart att Fredrik Reinfeldts tidigare fiende Ulf Kristersson, 47, blir Socialförsäkringsminister i den nya regeringen.
Hans viktigaste fråga som ny minister.
- Att i en historiskt stor reform av socialförsäkringar och sjukförsäkringar slå vakt om det som har varit bra men samtidigt se till att rätta till det som inte blev bra från början, säger han till Expressen.tv.
Ulf Kristersson (M) 47, Socialförsäkringsminister

Striden mellan Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson i samband med det Moderata ungdomsförbundets förbundsstämma i Lycksele den 24 oktober 1992 är en klassisk maktkamp i svensk politik och var under många år ett öppet sår inom Moderaterna.

Förlåtit varandra

På den ena sidan stod nyliberale Ulf Kristersson, som tvingades avgå i samband med förbundsstämman, på den andra Reinfeldt som var mer traditionellt konservativ.
Nu är det klart att de båda har förlåtit varandra för de tidigare oenigheterna.
Under måndagen presenterades Kristersson som den stora bomben i Fredrik Reinfeldts nya regering. Ulf Kristersson, Moderaternas talesman i frågor som social- och familjepolitik blir ny Socialförsäkringsminister i och statsråd i socialdepartementet.
Kristersson efterträder Cristina Husmark Pehrsson, som fick lämna regeringen efter fyra år.

"Måste vara beredda"

Under valrörelsens sista vecka sattes fokus på ett antal sjukskrivna, som råkat illa ut genom de nya reglerna.
Kristersson betonar nu hur viktigt det är att visa ödmjukhet.
- Den allra viktigaste uppgiften är att i en historiskt stor reform av socialförsäkringar och sjukförsäkringar slå vakt om det som har varit bra men samtidigt se till att rätta till det som inte blev bra från början, säger han till Expressen.tv.
-Att faktiskt vara ödmjuk inför det och vara beredd att se över det som inte blivit precis som vi tänkt oss från början, säger han till Expressen.tv.
Ulf Kristersson är civilekonom, debattör och författare och sedan 2006  socialborgarråd i Stockholms kommun.
Kristersson var ordförande i Moderata Ungdomsförbundet mellan 1989 och 1992, då han tvingades avgå i samband med den stormiga förbundsstämma i Lycksele.

Leder utredningen

Kristersson var riksdagsledamot åren 1991–2000. 2002–2006 var han finanskommunalråd i Strängnäs kommun. Han har också varit ordförande för Adoptionscentrum samt marknadschef för Timbro.
Sedan januari i år är han Moderaternas talesperson i sociala och familjepolitiska frågor samt förskola. Han leder den parlamentariska utredningen om socialförsäkringen.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag