NY SOCIALFÖRSÄKRINGSMINISTER. Ulf Kristersson har den senaste tiden varit socialborgarråd i Stockholm och moderaternas talesperson i social- och familjepolitik. I dag presenteras han som ny minister i regeringen. Foto: Cornelia Nordström
NY SOCIALFÖRSÄKRINGSMINISTER. Ulf Kristersson har den senaste tiden varit socialborgarråd i Stockholm och moderaternas talesperson i social- och familjepolitik. I dag presenteras han som ny minister i regeringen. Foto: Cornelia Nordström

Ulf Kristersson blir ny minister i Reinfeldts regering

Publicerad
Uppdaterad
En av de största överraskningarna när statsminister Fredrik Reinfeldt i dag presenterar sin nya regering: Hans forna fiende Ulf Kristersson, 47, får en ministerpost, bekräftade i natt regeringskällor för Expressen.
Kristersson efterträder sparkade Cristina Husmark Pehrsson som socialförsäkringsminister.
Efter 18 år har Reinfeldt och Kristersson därmed förlåtit varandra för "slaget i Lycksele".
Klockan 14.20 i eftermiddag läser statsminister Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen och en kort stund senare presenteras den nya regeringen.
Efter två veckors hemliga förhandlingar lade de fyra partiledarna i Alliansen de sista bitarna i regeringspusslet i helgen.
Det mest överraskande namnet som presenteras i dag:
Ulf Kristersson, Moderaternas talesperson i frågor om social- och familjepolitik, blir ny socialförsäkringsminister.
Därmed står det klart att Kristersson och Reinfeldt förlåtit varandra för det som hände i samband med Moderata ungdomsförbundets förbundsstämma i Lycksele den 24 oktober 1992.

Var en klassisk maktkamp

Striden mellan Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson på Hotell Lappland är en klassisk maktkamp i svensk politik som under många år var ett öppet sår inom Moderaterna.
I den ena ringhörnan stod den nyliberale Ulf Kristersson som varit ordförande i Moderata ungdomsförbundet, Muf, i tre år. Hans politiska idéer var vildsinta och sågs som ett problem bland de äldre inom Moderaterna. Kristersson backades bland annat upp av Henrik Landerholm som brukar dyka upp i spekulationer om försvarsminister.
I den andra ringhörnan fanns Fredrik Reinfeldt som var mer traditionellt konservativ och redan i Lycksele backades upp av Filippa. Hela Muf-styrelsen hotade med att avgå om han lyckades med att slå ut Kristersson som ordförande.

Reinfeldt frystes ut

Reinfeldt vann med tre röster men resultatet blev utfrysning och mobbning.
- Jag och Filippa utmålades som hjärtlösa karriärister, har han senare sagt.
Samtidigt splittrades partiet i två delar. Många på Kristerssons sida övergav politiken för uppdrag i näringslivet.
I vintras stod det dock klart att Kristersson och Reinfeldt försonats. Då utsågs Kristersson, som de senaste åren varit socialborgarråd i Stockholm, till talesperson för Moderaterna i frågor om social- och familjepolitik. I juni offentliggjordes sedan att han utsetts av regeringen att leda den stora parlamentariska socialförsäkringsutredningen. En ödets ironi var möjligen att det blev Kristerssons företrädare - den sparkade ministern Cristina Husmark Pehrsson - som fick presentera honom.

Anses mest lämpad

Expressen kunde redan i går avslöja att Husmark Pehrsson fått beskedet personligen av statsminister Fredrik Reinfeldt. Statsministern hade inte längre förtroende för henne - ett besked som ska ha gjort ministern "förtvivlad", enligt flera medarbetare.
Reinfeldts val av Ulf Kristersson är väl förankrat i partiorganisationen.
Expressen kunde förra veckan presentera en enkät som gjorts bland drygt 1 000 moderata politiker i hela landet.
Bland tio ministerkandidater ansåg M-politikerna att han var den mest lämpade att ta plats i regeringen.
Expressen sökte i går kväll Ulf Kristersson för en kommentar, men utan resultat. Hans pressekreterare Oliver Carra vägrade förmedla kontakten.
- Du får vända dig till Roberta Alenius (statsministerns presschef, Expressens anmärkning), var beskedet.
Alenius hänvisar i sin tur till statsministerns regeringsförklaring i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag