Foto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin

Sveket mot Wetterstrand - flera miljöpartister byter block

Publicerad
Uppdaterad
Maria Wetterstrand sviks av partikamraterna i sin egen hemkommun. En grupp på 26 miljöpartister i Botkyrka lämnar partiet en dryg månad innan valet. Gruppen kallar sig "Gröna för Alliansen" och kommer att jobba för borgerlig seger i valet. Ardavast Reshdouni (MP), ordförande i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden i Botkyrka kommun, hotar med att fler tänker på att hoppa av partiet ute i landet.
- Vi upplever att vi kan få mer grön politik om vi jobbar med alliansen, säger Ardavast Reshdouni till Expressen.se
Det är bråda dagar för avhopparna när Expressen får tag på Ardavast Reshdouni under torsdagen. Han bekräftar avhoppet, men har inte alla detaljer ännu.
– Ja, det stämmer, säger Ardavast Reshdouni. Ardavast Reshdouni. Foto: Botkyrka kommun

Beslutet har vuxit fram

Avhoppet koordineras i skrivande stund. Enligt Ardavast är det ett beslut som har vuxit fram under sommaren. Han har kontaktats av en grupp Miljöpartimedlemmar i Botkyrka kommun.
– Jag har fått en förfrågan att leda gruppens miljöarbete eftersom jag har mest erfarenhet i de frågorna.
Gruppen ska kallas "Gröna för Alliansen" och leds av Annika Nyberg (MP) som i nuläget är ersättare i kommunfullmäktige. Gruppen kommer inte bli ett nytt parti. Målet är att stödja allianspartierna och att driva kampanj för dem inför valet i september.
Det huvudsakliga skälet är att samarbetet med (S) och (V) upplevs som viktigare för (MP) än miljöpolitiken.
Enligt Ardavast Reshdouni delar miljöpartister i flera kommuner i Sverige hans och de andra avhopparnas uppfattning.
– Det finns flera i andra kommuner som har uttryckt samma sak, samma tankar, säger han.

Stor spricka

Sprickan mellan avhopparna och den lokala partiledningen är total. De har inte ens försökt samtala om problemet.
– Nä, nä det har vi inte gjort eftersom de inte lyssnar, så vi bildar vår grupp och går vidare.
Enligt honom har gruppen fört samtal med alla Allianspartierna men det är upp till var och en av medlemmarna om de vill gå med i ett nytt parti.
– Vi har pratat med alla och stöder alla. Det är fritt för var och en om man ansluter sig till ett nytt parti eller kampanjar inför valet, säger Ardavast Reshdouni.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida