ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KVAR. S ska utvärdera det katastrofal valet – men partiordföranden Mona Sahlins framtid står, enligt källor, inte på spel. Foto: Cornelia Nordström
KVAR. S ska utvärdera det katastrofal valet – men partiordföranden Mona Sahlins framtid står, enligt källor, inte på spel. Foto: Cornelia Nordström

Socialdemokraterna i extra krismöte i dag

ANNONS:
FAKTA

S-krisen - dag för dag


19 SEPTEMBER
Socialdemokraterna får valnattsresultatet 30,9 procent av väljarna, det är det sämsta valresultatet på 99 år sedan Hjalmar Brantings 28,5 procent 1911.
20 SEPTEMBER
Mona Sahlin och partiets verkställande utskott träffas i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm för ett krismöte. "Jag har förlorat, mitt parti och de rödgröna har förlorat", säger partiledaren till Expressen.
21 SEPTEMBER
Socialdemokraternas ledning sitter i interna krismöten och möten med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
22 SEPTEMBER
Partistyrelsen håller ett extramöte för att utse en krisgrupp som ska utreda det katastrofala valnederlaget.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Socialdemokraternas partistyrelse går just nu in i ett krismöte om partiets framtid.
En sak är redan bestämd - Mona Sahlin avgår inte.
- Hon kommer att sitta kvar tills vidare, säger en S-källa med insyn.
Efter det historiska valnederlaget - där Socialdemokraterna fick sina sämsta siffror sedan 1911 - har partistyrelsen sammankallats till ett extrainsatt möte i dag.
Socialdemokraternas innersta krets, verkställande utskottet, bestämde dagen efter valet att partistyrelsen ska utse en krisgrupp som ska utreda katastrofvalet - och det nya läget i riksdagen.
- Vi bedömer läget som allvarligt, inte minst för vårt parti. Som Mona har sagt: Det är ett uruselt valresultat, säger en S-källa med insyn i partistyrelsen till Expressen sent på tisdagskvällen.

Möten på hemlig ort

I går höll S-ledningen möten med flera olika grupper inom partiet, men även med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Mötena pågick under hela dagen på hemlig ort och tas upp i dag igen.
- Det handlar om det parlamentariska läget och SD-problematiken, säger S-källan.
Efter partistyrelsemötet i dag kommer Mona Sahlin att blixtsammankalla till presskonferens om två ämnen:
o Den nya krisgruppen.
o Hur S ser på läget i riksdagen.
Partiordförandens egna framtid står inte på spel, enligt Expressens uppgiftslämnare.
- Hon kommer att sitta kvar tills vidare.

"Ett katastrofval"

Luciano Astudillo, suppleant i partistyrelsen, deltar i dagens krismöte och menar att det inte räcker med "ännu en krisgrupp":
- Det är viktigt att inse att det är ett katastrofval, inte bara ett dåligt val. Det nästan motsvarar det val som Moderaterna gjorde 2002 när de i stort sett halverades.
- Vi har på två val tappat jättemycket och trott båda gångerna: Nu är botten nådd. Men jag är inte säker på att den behöver vara det om vi inte uppdaterar vår politik, säger Luciano Astudillo.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: