Sluträkningen av rösterna i valet

Publicerad
Uppdaterad
Här är det slutliga resultatet efter rösträkningen.
Det blev klart på torsdagen.

ETT MANDAT - EN PLATS

Ett mandat betyder en plats och en röst i riksdagen. För att få majoritet krävs 175 mandat.

Fasta mandaten fördelas efter de röster som partierna har fått i respektive valkrets. Resten av riksdagens 349 mandat fördelas med den "jämkade uddatalsmetoden". Det första urvalet fås genom att varje partis antal röster delas med 1,4. Det parti som har högst siffra får det första mandatet i valkretsen.

Hur många mandat ett parti får beror alltså både på hur många som har röstat och i vilken valkrets de har röstat.

När mandaten fördelats mellan partierna bestäms vilka kandidater som får plats. Det är personrösterna som i första hand avgör vilka som ska få mandaten.

DET HÄNDE EFTER VALET

1. I måndags påbörjades den slutliga rösträkningen hos länsstyrelsen. Då kontrollräknas rösterna som räknades under valnatten.

2. Onsdagen efter valdagen räknade valnämnderna de förtidsröster som vallokalerna inte hunnit få under valdagen. Det var främst röster från utlandet och förtidsröster som avlagts i andra kommuner på valdagen.

3. Vid onsdagsräkningen räknades rösterna inte per valdistrikt utan i något som brukar kallas "onsdagsdistrikt" för att valhemligheten inte ska röjas. Därför blir det ett visst antal fler distrikt i det slutliga resultatet om man jämför mot valnattsresultatet.

4. Onsdagsrösterna fördes därefter till länsstyrelsen där alla röster räknades en gång till under den slutliga rösträkningen.

5. Klockan 15 på torsdagen hade valmyndighetens nämnd möte angående valresultatet. Efter det meddelades det slutgiltiga valresultatet.

FOTNOT: Här kan du se grafik över valnattens preliminära resultat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag