Fredrik Reinfeldt är inte beredd att ingå i någon "kohandel." Foto: Roger Vikström
Fredrik Reinfeldt är inte beredd att ingå i någon "kohandel." Foto: Roger Vikström

SD-hotet - hämnd på regeringen om man inte får svar

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraterna hotade i går kväll att fälla regeringen i riksdagens första omröstning.
Lämnas ett mejl från SD till Moderaterna i talmansfrågan obesvarat kan det bli bakslag för Reinfeldt i talmansomröstningen.
Moderaterna har till klockan 9.30 på sig att svara.
- Vi har markerat att vi inte ska ingå i nån kohandel, säger Fredrik Reinfeldt.
Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder skickade i torsdags kväll ett mejl till Socialdemokraterna och Moderaterna.
I mejlet bjöds de andra partierna in till diskussion om SD:s förslag att partiet stöder det block som ger posten som andra vice talman till Mikael Jansson, SD.
Sent igår kväll hade SD fortfarande inte fått något besked och flera ledande företrädare var irriterade över det.

Sätter press på S

Uppropet och omröstningen i riksdagen börjar klockan 11.00, men SD:s riksdagsgrupp samlas redan klockan 9.30 för ett möte.
Då senast ska ett svar ha inkommit.
- På mötet kommer vi gå igenom de eventuella svar som vi fått från andra partier och då kommer vi besluta hur vi ställer oss, säger Eric Melin på Sverigedemokraternas pressekretariat.
Irritationen är främst riktad mot regeringssidan.
- Det är det större av de två blocken som vi nu kan sätta press på. Vi kan ju inte räkna med att alliansen av goodwill stödjer vår kandidat som andra vice talman bara för att vi röstar på Per Westerberg, säger en SD- ledamot.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: Anders Wiklund / ScanpixMen sannolikheten att regeringen skulle ge SD andre vice talmansposten är minimal - om inte helt obefintlig.
- Vi har markerat att vi inte ska ingå i nån kohandel, säger Reinfeldt.
Talmansomröstningen är bara den första i raden av frågor där Sverigedemokraterna kan utöva påtryckning mot regeringen.
Reinfeldt vill nu sätta press på Mona Sahlin genom att hävda Sverige har kunnat styras av minoritetsregeringar i 25 år eftersom oppositionspartierna bara röstat ned regeringen om de står bakom ett samma motförslag.

"Beror på Sahlin"

Sahlins besked den senaste tiden att de rödgröna går fram gemensamt i både talmansfrågan och Afghanistanfrågan ser Reinfeldt som ett brott mot den principen.
- Det beror på hur Mona Sahlin håller sitt löfte till svenska folket om att inte på något sätt, någonstans, någonsin lämna politiskt inflytande till Sverigedemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag