ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Mona Sahlin talade under torsdagen i Almedalen. Foto: Cornelia Nordström
Mona Sahlin talade under torsdagen i Almedalen. Foto: Cornelia Nordström

Mona Sahlin: Vi går mot ett ödesval i höst

ANNONS:

Vad tycker du om Mona Sahlins tal?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Vad tycker du om Mona Sahlins tal?

Läs mer
Mona Sahlin pratade mycket om värderingar i sitt tal i Almedalen och kallade höstens val för ett ödesval.
- Sverige behöver inte ökade klyftor. Om tio år kommer vi att blicka tillbaka på detta val som valet då den svenska välfärden antingen offrades eller utvecklades, sade hon.
Sahlin valde inledningsvis att prata om grundläggande värderingar och ideologi.
- Det här valet handlar inte om en enskild skattesänkning eller ett enskilt bidrag. Det handlar om solidaritet och omtanke, och om hur vi ska skapa ett samhälle där de värderingarna får plats. I min dröm, min vision och mitt mål är Sverige ett möjligheternas land.

Fler ska kunna göra klassresor

Jag vill se Sverige i full sysselsättning, där det är viktigare vad du vill i framtiden än var du kommer i från. Jag vill se ett Sverige där fler kan göra klassresor, där livsvalet inte begränsas av bakgrund eller kön, sade hon och fortsatte:
- Det handlar i grunden om vänlighet, respekt och omtanke. Vi bryr oss inte bara om oss och de våra, vi bryr oss om varandra. Det är inte för att jag är snäll som jag tycker det här, utan för att det är modernt och smart. Majoriteten av befolkningen får tillbaka mer än de betalar in i skatt, och det tycker jag är häftigt, sade hon.

"Barnen ska inte straffas"

Tidigare under dagen presenterade Socialdemokraterna ett förslag som innebär att alla barn ska ha rätt till 30 timmars förskola i veckan.
- Barn ska inte straffas för att mamma eller pappa har blivit av med jobbet, och syskon ska inte bli av med sina kompisar för att de fått småsyskon. Vi vill också ha mer personal till förskolorna och bättre öppettider. Förskolorna ska vara öppna när föräldrarna arbetar, det om något är en arbetslinje och en investering i välfärden.
Mona Sahlin kritiserade också regeringens sjukvårdspolitik.

Sjukhusen är till salu

- Med några pennstreck i regeringskansliet raderades kungstanken i svensk sjukvård. Denna kungstanke är " Av var och en av förmåga till var och en av behov". Nu är våra svenska universitetssjukhus till salu, och regeringen har invårt en gräddfil i vården, ett vip-rum där de som har pengar kan gå före kön. År 2010 har vi cancersjuka som måste söka socialbidrag. Vi vill ta bort stupstocken i vården, för svårt sjuka människor blir inte friskare för att de är fattigare, sade Sahlin och avslutade talet med att blicka framåt mot valet i höst.
- Nu är det 73 dagar kvar till valet och skiljelinjerna är mycket tydliga. Jag kan inte vänta på att byta färdriktning och få en ny rödgrön regering som tillvaratar hela svenska folkets intressen. Den regeringen vill jag gärna leda.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: