ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand mötte pressen i går. Foto: Christian Örnberg
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand mötte pressen i går. Foto: Christian Örnberg

Miljöpartiet kovände

ANNONS:
FAKTA

FRÅGORNA SOM FÖRENAR ALLIANSEN OCH MP
Skatter.
Precis som regeringen vill Miljöpartiet inte återinföra förmögenhetsskatten och de har också varit mestadels positiva till jobbskatteavdragen.
Företag. En småföretagarvänlig politik har länge varit ett av Miljöpartiets signum.
Invandring. Alliansen och MP har redan kommit överens om utökad arbetskraftsinvandring och nu öppnar MP för mer samarbete i asyl- och flyktingpolitiken.
Friskolor. Både alliansen och MP har en positiv syn på friskolor.
Rut. I frågan om hushållsnära tjänster har Miljöpartiet flera gånger uttalat sig positivt.
...OCH FRÅGORNA SOM SPLITTRAR
Kärnkraft.
Alliansen har öppnat för att bygga nya kärnkraftverk. MP gick till val på att avveckla.
Bensinskatt. Regeringen har lovat att inte höja bensinskatten, medan MP vill höja med två kronor litern. Förbifart. Alliansen har lovat att bygga
Förbifart. Alliansen har lovat att bygga Förbifart Stockholm - ett projekt som Miljöpartiet inte kan acceptera.
Kilometerskatt. MP vill införa kilometerskatt på lastbilar, något alliansen inte är sena att kritisera.
Arbetslinjen. MP vill ha friår och förkortad arbetstid. Alliansen anser att vi måste jobba mer för att klara ekonomin på sikt.

Visa merVisa mindre
I går kovände Maria Wetterstrand och erbjöd sig att stödja regeringen i flyktingfrågor.
Miljöpartiets flört med Fredrik Reinfeldt får redan kritik från det egna lägret.
- Jag ser det som ett taktiskt och strategiskt misstag av MP, säger Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesman för Vänsterpartiet.
Mona Sahlin ville i går kväll inte erkänna sig utfryst:
- Jag är rätt säker på att Reinfeldt kommer höra av sig också till mig.
Efter att Miljöpartiet meddelat att de erbjudit regeringen ett samarbete i asyl- och flyktingfrågorna dröjde det inte länge förrän kritiken dök upp från det egna lägret.
- Det är beklagligt att Miljöpartiet inte tycks inse att en överenskommelse med Moderaterna inte kommer leda till den mänskliga flyktningpolitik som Sverige behöver, säger Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesman Kalle Larsson.

Sahlin inte orolig

Expressen träffade igår kväll Mona Sahlin, som inte är orolig över att Miljöpartiet nu på egen hand vill inleda ett samarbete med regeringen.
- Det är intressant att Reinfeldt bjudit in Miljöpartiet och det blir intressant att se hur han ska fortsätta den dialogen. Men jag är rätt säker på att han kommer höra av sig också till mig, säger Sahlin.
Miljöpartiets besked kan vara ett av flera i samma riktning. I går berättade Peter Eriksson att de är beredda att göra upp med regeringen i fler frågor än flyktingpolitiken.

"Arbeta konstruktivt"

- Vi kommer att arbeta konstruktivt i riksdagen för att hitta lösningar i enskilda sakfrågor, sade han efter pressträffen.
Det rödgröna samarbetet består fortfarande, men hur det kommer se ut i framtiden är oklart. I går visste MP-språkrören inte ens om de kan lägga fram en gemensam skuggbudget.
Mona Sahlin tror inte att en utveckling där Miljöpartiet närmar sig regeringen i allt fler frågor kan riskera att luckra upp det rödgröna samarbetet. Och hon känner sig inte sviken av sina koallitionskollegor.
- Absolut inte, de har uttryckt sig alldeles utmärkt tydligt, både innan detta och efter detta samtal med Reinfeldt, säger hon.
Uttryckte sig tydligt gjorde Miljöpartiet verkligen för en vecka sedan. Då meddelade språkrören att de inte alls var intresserade av att varken förhandla eller samarbeta med alliansen.
De ville inte ens samtala med Reinfeldt utan sina rödgröna kompisar.
- Vi har inte fått mandat från våra väljare att inleda några förhandlingar med alliansen, vare sig om att bilda regering eller att ingå något närmare samarbete, sade Maria Wetterstrand på en pressträff dagen efter valet.

Ensamma till mötet

Men i går gick ändå Wetterstrand och Eriksson ensamma till mötet med statsministern och kovändningen var snart ett faktum. Beskedet välkomnades av flera tunga allianspolitiker.
- Det är en positiv öppning från Miljöpartiet. Jag tror det kan finnas möjligheter att samarbeta med dem på flera områden, säger KD-ledaren Göran Hägglund.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: