Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand mötte pressen i går. Foto: Christian Örnberg
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand mötte pressen i går. Foto: Christian Örnberg

Miljöpartiet kovände

Publicerad
Uppdaterad
I går kovände Maria Wetterstrand och erbjöd sig att stödja regeringen i flyktingfrågor.
Miljöpartiets flört med Fredrik Reinfeldt får redan kritik från det egna lägret.
- Jag ser det som ett taktiskt och strategiskt misstag av MP, säger Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesman för Vänsterpartiet.
Mona Sahlin ville i går kväll inte erkänna sig utfryst:
- Jag är rätt säker på att Reinfeldt kommer höra av sig också till mig.
Efter att Miljöpartiet meddelat att de erbjudit regeringen ett samarbete i asyl- och flyktingfrågorna dröjde det inte länge förrän kritiken dök upp från det egna lägret.
- Det är beklagligt att Miljöpartiet inte tycks inse att en överenskommelse med Moderaterna inte kommer leda till den mänskliga flyktningpolitik som Sverige behöver, säger Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesman Kalle Larsson.

Sahlin inte orolig

Expressen träffade igår kväll Mona Sahlin, som inte är orolig över att Miljöpartiet nu på egen hand vill inleda ett samarbete med regeringen.
- Det är intressant att Reinfeldt bjudit in Miljöpartiet och det blir intressant att se hur han ska fortsätta den dialogen. Men jag är rätt säker på att han kommer höra av sig också till mig, säger Sahlin.
Miljöpartiets besked kan vara ett av flera i samma riktning. I går berättade Peter Eriksson att de är beredda att göra upp med regeringen i fler frågor än flyktingpolitiken.

"Arbeta konstruktivt"

- Vi kommer att arbeta konstruktivt i riksdagen för att hitta lösningar i enskilda sakfrågor, sade han efter pressträffen.
Det rödgröna samarbetet består fortfarande, men hur det kommer se ut i framtiden är oklart. I går visste MP-språkrören inte ens om de kan lägga fram en gemensam skuggbudget.
Mona Sahlin tror inte att en utveckling där Miljöpartiet närmar sig regeringen i allt fler frågor kan riskera att luckra upp det rödgröna samarbetet. Och hon känner sig inte sviken av sina koallitionskollegor.
- Absolut inte, de har uttryckt sig alldeles utmärkt tydligt, både innan detta och efter detta samtal med Reinfeldt, säger hon.
Uttryckte sig tydligt gjorde Miljöpartiet verkligen för en vecka sedan. Då meddelade språkrören att de inte alls var intresserade av att varken förhandla eller samarbeta med alliansen.
De ville inte ens samtala med Reinfeldt utan sina rödgröna kompisar.
- Vi har inte fått mandat från våra väljare att inleda några förhandlingar med alliansen, vare sig om att bilda regering eller att ingå något närmare samarbete, sade Maria Wetterstrand på en pressträff dagen efter valet.

Ensamma till mötet

Men i går gick ändå Wetterstrand och Eriksson ensamma till mötet med statsministern och kovändningen var snart ett faktum. Beskedet välkomnades av flera tunga allianspolitiker.
- Det är en positiv öppning från Miljöpartiet. Jag tror det kan finnas möjligheter att samarbeta med dem på flera områden, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag