ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
HOPPAR AV EFTER VALET. Maud Olofsson slutar snart som partiledare. "Det har börjat pratas om en efterträdare och när partiet börjar prata om det så stämmer det nog, säger en centerpartist till Expressen. Foto: Olle Wande
HOPPAR AV EFTER VALET. Maud Olofsson slutar snart som partiledare. "Det har börjat pratas om en efterträdare och när partiet börjar prata om det så stämmer det nog, säger en centerpartist till Expressen. Foto: Olle Wande

Maud Olofsson uppges avgå efter valet

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Läs mer
Maud Olofsson avgår efter valet - oavsett om alliansen vinner eller inte. Det uppger centralt placerade källor i Centerpartiet för Expressen i natt.
- Det har börjat pratas om en efterträdare, säger en centerpartist.
I mars 2001 blev Maud Olofsson partiledare för Centern och är därmed den partiledare i riksdagen som har suttit längst på sin post. Men frågan är hur länge till hon kommer sitta kvar. Källor i Centerpartiet berättar för Expressen att det nu inom partiet pratas om att hon kommer att avgå efter valet.
- Det har börjat pratas om en efterträdare och när partiet börjar prata om det så stämmer det nog, säger en Centerpartist till Expressen.

Svårt ha kvar posten

Orsaken ska bland annat vara att hon får svårt att hålla kvar posten som vice statsminister efter valet.
- Eftersom vi inte kommer bli det näst största partiet i alliansen efter valet, om vi inte rycker upp det här i sista sekunden, så kommer hon inte bli vice statsminister. Maud är prestigefull och kommer inte vilja kliva tillbaka, säger en uppgiftslämnare inom partiet.

Lämpligt tillfälle

Centern ska ha partistämma 2011, vilket vissa i partiet tror blir ett lämpligt tillfälle för Maud Olofsson att avgå.
- Stämman efter det är 2013, vilket är året innan nästa val, och då blir tiden för knapp för en ny partiledare, säger en centerpartist.
Christian Ekström, konsult på PR-byrån Grayling, tycker att det låter rimligt att de diskussionerna nu har uppstått i Centerpartiet.
- Jag har också hört det och jag är inte förvånad. Jag tycker hon har tappat lite energi den senaste tiden. Hon vill vinna omvalet, sedan är hon nog rätt nöjd, säger han.

"Väldigt påfrestande"

Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet, tycker inte det är så märkligt om Maud Olofsson skulle avgå efter valet.
- Det är väldigt påfrestande att vara partiledare i dag och man klarar det inte lika länge som förr. Tio år är en ganska vanlig tid som partiledare. Både Göran Persson och Lars Leijonborg satt i ungefär tio år, säger hon.

"Rena spekulationer"

Men från Centerpartiet slår man ifrån sig uppgifterna och poängterar att Maud Olofsson inte har några som helst planer på att avgå efter valet.
- Det låter som rena spekulationer. Den frågan är inte aktuell. När Maud Olofsson ska avgå avgör hon själv och partiet. Och i dag har hon ett väldigt starkt förtroende inom partiet, säger Anders Flanking, partisekreterare i Centerpartiet.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: