ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Trots upprepade möten mellan Fredrik Reinfeldt och alliansens partiledare består oenigheten. Foto: Christian Örnberg
Trots upprepade möten mellan Fredrik Reinfeldt och alliansens partiledare består oenigheten. Foto: Christian Örnberg

Interna gräl i regeringen

ANNONS:
FAKTA

ALLIANSEN OM  MINISTERPOSTER
En strid har brutit ut inom alliansen om antalet ministerposter. Samtliga allianspartier utom Moderaterna backade i riksdagsvalet. Fredrik Reinfeldt kräver bland annat att Moderaterna ensamma får ta hand om finansdepartementet i fortsättningen. Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) byts därmed ut. Centerpartiet riskerar samtidigt att mista en ministerpost. Men varken KD eller C vill släppa i från sig någon ministerpost.
ALLIANSEN OM  RELATIONEN TILL MP
Centerpartiets Maud Olofsson och Andreas Carlgren har offentligt sagt att de kan tänka sig att släppa in Miljöpartiet i regeringen. Men Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund har hårdnackat vägrat i förhandlingarna inom alliansen. I går stod det klart att deras linje blev den som gäller för kommande mandatperiod. Miljöpartiet erbjuds bara samarbete i enskilda frågor för att hindra att Sverigedemokraterna får inflytande.
ALLIANSEN OM  SYNEN På SD
Enligt Fredrik Reinfeldt behövs ingen majoritetsregering för att hindra Sverigedemokraterna i riksdagen. De rödgröna kommer ändå tvingas rösta med regeringen, menar han. Annars riskerar Sahlin, Wetterstrand, Eriksson och Ohly att bli ansvariga för att ge just Sverigedemokraterna verkligt inflytande. Den analysen delas dock inte av alla partiledare i alliansen. Inom Moderaterna finns också en öppning för att "värva tillbaka" tidigare moderata riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna.

Visa merVisa mindre
Alliansregeringen skakas just nu av inre stridigheter.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har i hemlighet haft flera möten med alliansens tre partiledare - men oenigheten består, uppger regeringskällor för Expressen.
Splittringen är så allvarlig att alliansen på sikt riskerar att spricka.
Det handlar bland annat om ministerposter, den frostiga relationen till Miljöpartiet och om synen på Sverigedemokraterna.
Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter att gömma sig. Det har nu gått en vecka sedan han uttalade sig senast.
Expressen kan nu avslöja orsaken till Reinfeldts tystnad:
Enligt flera källor i regeringskansliet har det under en längre tid funnits en intern konflikt mellan Centerpartiet och Folkpartiet.
I hemlighet har partierna vid olika tillfällen försökt sprida negativ information om varandra via medierna.
Under valrörelsen blev detta extra tydligt och vid flera tillfällen togs saken upp i diskreta diskussioner i statsministerns stab på statsrådsberedningen, erfar Expressen.

Konflikten rasar

Nu efter valet rasar konflikten vidare - och oenigheten består bland annat i regeringens sammansättning.
Inget av de tre mindre allianspartierna vill framstå som förlorare efter regeringsförhandlingarna. Samtidigt anser statsminister Fredrik Reinfeldt att Moderaterna, som ju gjort sitt bästa val sedan allmän rösträtt infördes, självklart ska ha fler ministerposter i den nya regeringen.

De slåss för ministerposter

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet slåss för att få behålla samma antal ministerposter som tidigare.
- Hur det än går i förhandlingarna kommer något parti att framstå som förlorare - och det gör arbetet otroligt svårt, säger en källa i regeringskansliet.
Sprickan mellan allianspartierna blir också tydlig i synen på ett eventuellt samarbete med Miljöpartiet.
Miljöpartiets språkrör fick som väntat i går besked om att de inte är välkomna in i regeringen - trots att partiledaren Maud Olofsson (C) och miljöminister Andreas Carlgren (C) så sent som för några dagar sedan öppnade den dörren.
- Jag skulle inte ha nåt emot det, svarade till exempel Carlgren på frågan om Miljöpartiet skulle erbjudas ministerposter.
Men statsminister Fredrik Reinfeldt och Folkpartiets Jan Björklund har hårdnackat vägrat att ens diskutera möjligheten, erfar Expressen.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har också argumenterat emot, men han kunde ha övertygats, menar en centerpartist med insyn i förhandlingarna.
Det tredje konfliktområdet i regeringsförhandlingarna rör synen på Sverigedemokraterna och partiets möjligheter till makt i riksdagen framöver.

"Spelar ett högt spel"

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att de rödgröna kommer att tvingas rösta med alliansen när svåra beslut ska fattas i riksdagen.
I annat fall kan de rödgröna anklagas för att gå Sverigedemokraternas ärende - och därmed lastas för att Sverige eventuellt försätts i allvarlig kris.
- Enligt den analysen blir alliansen vinnare oavsett hur de rödgröna röstar. Men då spelar man ett högt spel, menar en källa i ett av de andra allianspartierna.

Upprördhet inom Centern

Inom Centerpartiet finns samtidigt en upprördhet över att partiledaren Maud Olofsson med största sannolikhet blir av med titeln vice statsminister - en post som Folkpartiledaren Jan Björklund nu gör anspråk på.
Enligt statsminister Fredrik Reinfeldts medarbetare återstår ännu mycket av förhandlingar inom alliansen, och några sprickor i fasaden vill de inte bekräfta.

Pressen ökar

Samtidigt hävdar källor i de andra allianspartierna att pressen nu ökar på statsministern som måste presentera en regeringsförklaring och en ny regering när riksdagen öppnar om en vecka.
- En halvdålig överenskommelse nu riskerar att spräcka alliansen på sikt, säger en källa.
Expressen var i går vid flera tillfällen i kontakt med Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius som hävdar att det i nuläget inte finns något att säga.
Fredrik Reinfeldt ville inte svara på någon av de skriftliga frågor som Expressen skickat över.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: