- Vi har känt att vi haft en medvind senaste veckan, men om den räcker hela vägen vet vi inte, sade Ibrahim Baylan. Foto: Suvad Mrkonjic
- Vi har känt att vi haft en medvind senaste veckan, men om den räcker hela vägen vet vi inte, sade Ibrahim Baylan. Foto: Suvad Mrkonjic

Baylan: Vi får vänta med att analysera

Publicerad
Uppdaterad
Enligt både SVT och TV4:s vallokalsundersökningar är kommer Alliansen att vinna valet, och i båda undersökningarna backar Socialdemokraterna jämfört med förra valet.
- Vi har känt att vi haft en medvind senaste veckan, men om den räcker hela vägen vet vi inte, sade Ibrahim Baylan.
Enligt TV4:s vallokalsundersökning får Socialdemokraterna 32,7 procent av rösterna och backar däremd 2,3 procentenheter jämfört med 35 procent valet 2006. Enligt TV4:s undersökning får de rödgröna 46,4 procent av rösterna mot de alliansens 48,2. Enligt SVT:s vallokalsundersökning får alliansen 49,1 procent jämfört med 45,1 för de rödgröna. Socialdemokraterna får enligt denna mätning 30 procent.
Svend Dahl, doktorand vid statsvetenskapliga institutionen vid universitetet i Stockholm och tidigare liberal ledarskribent kommenterar siffrorna:
- S gjorde ett jättedåligt val 2006 och ett ännu sämre resultat än det vore en katastrof. Det kommer att förändra dynamiken i svensk politik om de kryper ännu närmare 30-procentgränsen.
Också Niklas Bolin, doktorand i statsvetenskap vid Umeå universitet, säger att Socialdemokraterna tycks gå mot ytterligare ett katastrofval.
– Det är ytterligare bekräftelse på deras tillbakagång. Det är ett kvitto på att de inte längre är det statsbärande partiet, de börjar bli mer ett i mängden. De kommer aldrig mer få siffror upp mot 40 till 50 procent. Det kommer säkert höjas röster om avgång för Mona Sahlin. Det kommer bli intressant att följa debatten om samarbetet med V och MP.

"Vi får vänta"

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan vill vänta med att analysera innan alla röster är räknade men sade i SVT:
- Vi har känt att vi haft en medvind senaste veckan, men om den räcker hela vägen vet vi inte.
På frågan om han är nöjd med Socialdemokraternas preliminära siffror svarar han:
- Vi får vänta med att analysera tills alla röster är räknade och vi har ett resultat. Men vi har genomfört Sveriges största samtalskampanj och vi har kört ända in i kaklet som man brukar säga.
Baylan vill inte heller kommentera Sverigedemokraternas siffror.
- Vi får vänta med analyser tills vi har ett resultat. Men om vi får in ett främlingsfientligt parti är det så klart ett misslyckande för samtliga partier.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida