De var inte emot någonting. De sade att de var för kärlek, säger han i "Kvällsöppet med Ekdal".
– De var inte emot någonting. De sade att de var för kärlek, säger han i "Kvällsöppet med Ekdal".

Åkesson om demonstrationerna: De var inte emot någonting

Publicerad
Uppdaterad
Tusentals personer demonstrerade i kväll mot att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen.
Men partiledaren Jimmie Åkesson skakar av sig den massiva kritiken.
- De var inte emot någonting. De sade att de var för kärlek, säger han i TV4:s "Kvällsöppet med Ekdal".
Dagen efter valet arrangerades stora demonstrationer i Stockholm, Malmö och Göteborg mot att SD har kommit in i riksdagen. Tusentals personer närvarade vid en protestaktion på Sergels torg i huvudstaden.
Men Jimmie Åkesson tar inte åt sig alla kritiska röster.
– Jag har inte haft möjlighet att följa det. Jag har mest ägnat mig åt sånt här, säger han och syftar på alla intervjuer.
Han fortsätter med att säga att demonstranterna "inte var emot någonting".
– De sade att de var för kärlek.
Han skakar även av sig kritiken som riktas mot honom och partiet framför kamerorna:
– Man måste någonstans förstå att det här är ett spel. Många av de här människorna träffar jag även utanför sändning och då är de väldigt trevliga, säger han i "Kvällsöppet med Ekdal".

Sneglar mot Danmark

Jimmie Åkesson säger att SD har ambitionen att bli ett stort parti. Han har inte några utländska förebilder. Men det är tydligt att han sneglar mot Danmark och hoppas kunna ta efter deras koncept.
– Dansk Folkeparti har lyckats med något som vi hoppas återupprepa i Sverige. Framför allt har man skapat ett annat klimat vad gäller invandringspolitiken. I Danmark får man prata kritiskt om invandringspolitik utan att få en stämpel i pannan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag