Snön vräkte ner på många håll i landet i går, för den här bussen i Skåne blev det totalstopp i Klågerup i går kväll. Kylan håller i sig de närmaste dagarna. Foto: Patrick Persson / Scanpix
Snön vräkte ner på många håll i landet i går, för den här bussen i Skåne blev det totalstopp i Klågerup i går kväll. Kylan håller i sig de närmaste dagarna. Foto: Patrick Persson / Scanpix

Vägverket varnar trafikanter i Skåne

Publicerad
Uppdaterad
Ett kraftigt snöväder drog in över södra Skåne under natten till söndagen och det var stora problem med lössnö och snödrev på vägarna i Skåne, framför allt på Söderslätt. Vägverket uppmanade trafikanter i området att inte ge sig ut på vägarna under förmiddagen.
Mot eftermiddagen hade snövädret dragit vidare till Blekinge.
Ett massivt snöoväder drog in över Skåne under natten till söndagen. Flera mindre vägar i centrala Sydskåne snöade delvis helt igen med snödrev. Vägverket hade fullt upp med att ploga under natten och fortsätter arbetet på morgonen.
Enligt polisen hade ett tiotal trafikolyckor inträffat redan vid 07-tiden på söndagen. De flesta av dem på grund av dåligt väglag.

Många singelolyckor


- Vi har haft några viltolyckor uppe i norra länsänden, men det kan ju vara halka inblandad i dem också, säger Sofie Österheim vid Skånepolisens länskommunikationscentral.
De flesta olyckorna har varit lättare avåkningar och singelolyckor. Men i Gastelyckan i Lund kolliderade två bilar under natten. Farten var låg och inga allvarligare personskador uppstod.
Vid 07-tiden på morgonen åkte en personbil in i mitträckte på E6 i höjd med södra avfarten till Landskrona. Inte heller där ska några allvarligare personskador ha uppstått
- Det verkar inte vara en enda olycka med personskador inrapporterad än, säger Sofie Österhelm till KVP.se, strax efter klockan 07.

Full beredskap


Räddningstjänsten hade också full beredskap under natten. I Trelleborg har man stått standby med bandvagnar och fullt manskap.
- Det har ju kommit mycket snö, men än så länge har vi inte varit ute på något, säger Thomas Kjellberg, jourhavande brandmästare i Trelleborg.
Vägverket har gått ut med plogbilar på vägarna med full styrka och lite till.
- Det är framförallt på Söderslätt som snön har vållat problem. Där är vi just nu ute med 100 bilar som plogar. Och på Österlen har vi 60 bilar, säger Nina Malm Börstad vid Vägverkets trafikledningscentral.
Det är i många fall ett tröstlöst arbete att ploga vägarna på Söderslätt.
- Problemet är att det fyker igen ganska fort efter att plogbilen har åkt förbi, säger Nina Malm Börstad.
SMHI har inga vädervarningar utfärdade för någon del av landet. Snöfallet över Skåne väntas dra bort under dagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag