Testet med "vägslem" har skapat renare luft utmed Drottninggatan enligt Muharrem Demirok på Linköpings kommun. Foto: Jakob Kindesjö
Testet med "vägslem" har skapat renare luft utmed Drottninggatan enligt Muharrem Demirok på Linköpings kommun.  Foto: Jakob Kindesjö

Vägslem fixar renare stadsluft

Publicerad
Uppdaterad
Linköpings skitigaste gata har blivit hälsosammare och renare. Ett speciellt "vägslem" sprutas ut på asfalten och fångar upp farliga partiklar.
- Det har minskat föroreningarna med 20 procent, säger Muharrem Demirok, (c) för Linköpings kommun.
Drottninggatan är Linköpings svar på Hornsgatan i Stockholm, utnämnd till Sveriges smutsigaste gata. Höga hus utmed en relativt smal gata med tung trafik skapar en situation med farlig och ohälsosam luft.

Rester från däck

- Det har varit höga halter av farliga partiklar såsom PM10 som virvlar upp. Det är både rester från dubbdäck men också sand och grus, förklarar Muharrem Demirok, ordförande i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden.
PM10 är en benämning på farliga partiklar i luften som är skadliga att andas in och kan påverka luftvägar och hjärta. För att minska föroreningarna har Linköpings kommun startat ett forskningsprojekt tillsammans med VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Ett speciellt medel kallat kalciummagnesiumacetat , CMA, har sprutats ut under nätterna på de två värsta gatorna i staden, Drottninggatan och Nya Tanneforsvägen.

Kletigt slem

- Det är som ett slem, ett slags bindemedel, som binder upp vägdammet från trafiken, säger Muharrem Demirok.
Resultatet från försöket visar på en klar förbättring av stadsluften. På gatorna har de farliga partikelhalterna minskat med 15-20 procent.
- Redan en timme efter det lagts ut kan man se klara förbättringar. En liten nackdel är att det blir lite halt på asfalten precis efteråt, men det sker nattetid och det är inte så många som är ute och rör på sig vid fyratiden.

Fler gator

Enligt kommunen skulle de farliga halterna kunna minskas ytterligare.
- Skulle man samordna insatserna tillsammans med renhållningen skulle resultatet antagligen bli ännu bättre. Sedan måste man försöka minska trafiken inne i centrum.
Enligt kommunen kan det nu bli tal om mer slem på fler gator.
- Vi ska ta upp det här på nästa möte i nämnden och jag utesluter inte att det kan bli tal om fler gator, säger Muharrem Demirok.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag