Facebooks karta över relationer på nätet.
Facebooks karta över relationer på nätet.

Vad saknas på världskartan?

Publicerad
Här är Facebooks sociala världskarta - men något saknas. Myndigheterna i Kina fortsätter blockera Facebook då de misstänker att den sociala tjänsten kan användas av utländska underrättelsetjänster.
När Facebookpraktikanten Paul Butler hade lite tid över frågade han sig vad han kunde göra med geografiska data för en halv miljard användare. Resultatet blev en världskarta av relationer på nätet.
- Varje linje kan vara en vän som reser, en familjemedlem som bor utomlands eller en gammal klasskamrat som dragits i väg av olika krafter i livet, skriver Butler i Facebooks blogg. Men trots att den sociala världskartan på många sätt påminner om en vanlig världskarta är det en stor skillnad. Där Kina skulle funnits finns bara ett gapande hål.
Myndigheterna i Kina har sedan flera år tillbaka blockerat sociala tjänster som Facebook och Twitter, med motiveringen att de kan användas av utländska underrättelsetjänster.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag