Vänsterledaren Alexis Tsipras vill riva upp besparingsavtalet med EU. Foto: Kostas Tsironis
Vänsterledaren Alexis Tsipras vill riva upp besparingsavtalet med EU. Foto: Kostas Tsironis

V-ledare i Grekland vill riva upp sparåtgärder

Publicerad

Vänsterledaren Alexis Tsipras – som har fått i uppdrag att bilda regering i Grekland – vill riva upp besparingsavtalet med EU.

Det innebär slutet för eurosamarbetet, menar konservativa Ny Demokratis ledare Antonis Samaras.

– Herr Tsipras bad mig att sätta min signatur under Greklands undergång, säger han.

Ny Demokrati misslyckades med att forma regering efter söndagens parlamentsval. Nu har bollen hamnat hos Alexis Tsipras, ledare för Syriza – som är en koalition av vänsterorienterade partier.

Han har tre dagar på sig för att bilda en regeringskoalition.

I parlamentsvalet röstade två tredjedelar av väljarna på partier som motsätter sig Greklands besparingsåtgärder.

Alexis Tsipras säger att han kommer att försöka bilda en koalition baserad på viljan att riva upp besparingsavtalet med EU och Internationella valutafonden.

Han har sagt till de två andra största partierna Ny Demokrati och Pasok – som stöder överenskommelsen – att ändra inställning om de vill vara med.

Om Tsipras lyckas ökar risken för att Greklands eurosamarbete kommer att spricka.

"Greklands undergång"

Konservativa Ny Demokratis ledare Antonis Samaras menar att vänstern kommer att driva Grekland ut ur europakten.

– Herr Tsipras bad mig att sätta min signatur under Greklands undergång. Jag kommer inte att göra det, säger han enligt Reuters.

Evangelos Venizelos, som är ledare för det tredje största partiet Pasok, har bara ett krav för att delta i en koalition:

– Att Grekland stannar kvar inom euron och i Europa. Vi vill att saker ska bli bättre, inte värre, för Grekland, säger socialistledaren enligt Reuters.

"Vara konsekventa"

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso uppmanade på tisdagen medlemsländerna att leva upp till sina besparingskrav.

– Vad medlemsstaterna måste göra är att vara konsekventa, och genomföra den linje som man har kommit överens om, sa han enligt BBC.

Frankrikes nye president Francois Hollande vill riva upp EU:s budgetöverenskommelse och fokusera mer på tillväxt. Den 23 maj träffas EU:s ledare för ett informellt möte, då man kommer att diskutera hans förslag.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida