Upptäcktsresaren Henry Worsely har dött. Han blev 55 år. Foto: Henry Worsley / Swns.Com
Upptäcktsresaren Henry Worsely har dött. Han blev 55 år. Foto: Henry Worsley / Swns.Com
Prins William tillsammans med Henry Worsley.
Prins William tillsammans med Henry Worsley.
Worsley dog av organsvikt. Foto: Henry Worsley / Swns.Com
Worsley dog av organsvikt. Foto: Henry Worsley / Swns.Com

Upptäcksresaren Henry Worsley är död

Publicerad

Upptäcktsresanden Henry Worsely har dött.

Worsley höll på att göra historia genom att vara den första att korsa Antarktis - helt utan hjälp.

Upptäcktsresanden Henry Worsley, 55, har dött efter organsvikt, uppger hans familj, enligt The Guardian.

Worsley, en före detta officer vid den brittiska armén, höll på att göra historia genom att vara den första att korsa Antarktis ensam och helt utan hjälp. När han i fredags kallade på hjälp hade han endast 30 engelska mil, drygt 48 kilometer, kvar av sin resa.

Worsley flögs till sjukhus i Chile

Hans resa hade pågått i 71 dagar när han kallade på hjälp och räddades från isen i fredags. Då hade han tillbringat två dagar i sitt tält utan att kunna röra sig, skriver The Guardian. Han ska ha varit utmattad och uttorkad.

Henry Worsley flögs till ett sjukhus i Punta Arenas i Chile. Hans familj uppger i ett meddelande att han trots vård på sjukhuset i Chile dog på grund av organsvikt. På sjukhuset hade man upptäckt att Worsley led av bakteriell bukhinneinflammation och han opererades under helgen. Hans organ gav trots det upp och han dog under söndagen, skriver The Guardian.

Efter sig lämnar Henry Worsley sin fru samt två barn.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida