ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Här, vid Swartlings ridskola, skedde mordet för 17 år sedan. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Tt
Här, vid Swartlings ridskola, skedde mordet för 17 år sedan. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Tt

Uppgift: Blodig skjorta fick pappan häktad

ANNONS:
Tidigare artiklar

Vittnen berättade att den 40-årige småbarnspappan haft en blodig skjorta på sig efter mordet på Pär Häggström, 25, vid Swartlings ridskola i Stockholm 1996.

Det ska ha varit ett av åklagarens starkaste skäl till att låta frihetsberöva honom.

Nu är mannen släppt ur häktet – och kommer, erfar Expressen, att avföras från utredningen.

Enligt en källa med insyn finns det andra, högintressanta personer som kan komma att förhöras om det gåtfulla mordet:

– Jag är övertygad om att det kommer andra namn.

I går eftermiddag tog åklagaren Erik Wendeby beslut om att släppa ut den 40-årige pappan från Kronobergshäktet. Sedan i slutet av november har han varit häktad, misstänkt för mordet på KTH-studenten Pär Häggström utanför Swartlings ridskola 1996.

Åklagaren Erik Wendeby ska inom kort ta beslut om förundersökningen mot 40-åringen ska läggas ner. Ingenting i den tekniska utredningen pekar mot pappan som gärningsman.

– Vi har inte fått någon träff på den tekniska utredning som vi hittills genomfört, medger Erik Wendeby. När samtliga utredningsåtgärder är gjorda och redovisade kommer jag att ta ett slutgiltigt beslut om han ska avskrivas eller kvarstå som misstänkt. SKL har jobbat med den tekniska utredningen en längre tid, och den är i slutskedet nu.

• Ni fick ingen träff alls på honom?

– Nej, och då gjorde jag bedömningen att det inte är proportionerligt att hålla honom häktad längre, säger Erik Wendeby.

Utöver DNA-topsning har pappan lämnat ett röstprov hos polisen som skulle jämföras med rösten SOS-samtalet från natten då Per Häggström mördades.

• Har ni fått något svar på röstprovet?

– Nej, vi väntar fortfarande på svar.

• Tycker du att den bevisning ni fick pappan häktad på var bra?

– Den frågan kan jag inte kommentera i nuläget, men blir det så att den här misstänkte avförs från utredningen – då är jag beredd att lämna lite kommentarer om den bevisning som finns.

• Hur lång tid kommer det att ta?

– Ja, vi jobbar för att det ska ske så snart som möjligt. Sedan är det en del bitar, utredningsdelar, som måste falla på plats dessförinnan. I nuläget vet jag inte.

• Vad lutar det åt?

– Jag kan inte ge något förhandsbesked på beslut som inte är fattade. Än så länge är vi inte där.

• Är det något speciellt ni väntar på?

– Jag vill inte kommentera det. Förundersökningssekretess pågår fortfarande.

Den 40-årige småbarnspappan hade en blodig skjorta på sig efter festen på KTH på mordnatten 1996. Det har vittnen berättat för polisen. Det var också ett av de starkare skälen till att 40-åringen plockades in och förhördes, erfar Expressen.

Mannen har, enligt uppgifter till Expressen, minnesluckor från mordnatten, men har berättat om det han kommer ihåg från kvällen, natten och KTH-festen.

• Hur central har skjortan varit i utredningen och för beslutet att låta förhöra honom?

– Man kan säga att uppgiften om att det förekommit en blodig skjorta har funnits med som en omständighet som bidragit till att han varit frihetsberövad. Jag kan inte kommentera det mer än så.

• Vet ni om det verkligen funnits en blodig skjorta?

– Jag vill inte kommentera det heller i dagsläget.

• Men ni har inte hittat någon blodig skjorta?

– Det finns ingen skjorta i beslag som motsvarar det. Det finns uppgifter från personer som hörts i utredningen som tyder på att det förekommit en blodig skjorta.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: