Eritreas diktator Isaias Afewerkis nära rådgivare Yemane Gebreab på plats i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand
Eritreas diktator Isaias Afewerkis nära rådgivare Yemane Gebreab på plats i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand

UD i möte med diktatorns rådgivare

Publicerad

Utrikesdepartementet har haft ett möte med Eritreas diktator Isaias Afewerkis nära rådgivare Yemane Gebreab.

Det bekräftar nu Anders Jörle vid UD:s presstjänst:

- Självklart tar vi tillfället att träffa företrädare för den eritreanska regimen när de är här i Stockholm, säger han.

UD:s presschef Anders Jöhrle berättar för Expressen.se att ett möte skett på UD med terrorstämplade eritreanske presidentrådgivaren Yemane Gebreab de senaste dagarna.

- Självklart tar vi tillfället att träffa företrädare för den eritreanska regimen när de är här i Stockholm.

- Mötet skedde någon av de senaste dagarna, jag vet inte vilken dag.

Anders Jörle vill dock inte berätta vad som kom ut av mötet eller om den fängslade svensk–eritreanske journalisten Dawit Isaaks öde diskuterades.

Terrorstämplad

Enligt Jörle var det ett traditionellt möte diplomater emellan.

- Jag vet inte vem som träffade honom, men det var inte utrikesministern eller kabinettsekreteraren, säger han.

Presidentrådgivaren Yemane Gebreab, som terrorstämplades av USA för några år sedan på grund av sitt samröre med terrororganisationen Al-Shabab. Målet för hans Sverigebesök är bland annat att besöka det eritreanska ungdomsförbundet YPFDJ:s årliga konferens. Där talade han tidigare i helgen på Scandic Infra City i Upplands Väsby.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida