ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Kärnkraftverket i tyska Hamm. Foto: Lars Baron
Kärnkraftverket i tyska Hamm. Foto: Lars Baron

Tysk kärnkraft avvecklad till 2022

ANNONS:
Till år 2022 ska Tyskland ha avvecklat kärnkraften. Förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition har enats om en tidtabell för när alla kärnkraftverk ska vara avstängda, sade landets miljöminister natten till måndagen.
- Den avgörande frågan nu för Tyskland är att man högst troligt kommer att öka importen av kärnkraftsel från Frankrike, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).
Efter kärnkraftsolyckan i Japan i mars, till följd av jordskalvet, backade Merkel från ett beslut förra året om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk. Dessutom stoppades de sju äldsta reaktorerna tillfälligt.

Kommer inte starta

Miljöminister Norbert Röttgen sade att de reaktorer som stängdes direkt efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars inte kommer att återstartas.
Beslutet togs vid ett möte med ledarna för partierna i Merkels regeringskoalition, kristdemokratiska CDU, dess bayerska systerparti CSU och Fridemokraterna (FDP). Mötet som inleddes på söndagskvällen slutade först en bit in på måndagsdygnet.
Tyskland blir därmed den första stora industrination som överger kärnkraften. Ett av de fyra bolag som driver tyska kärnkraftverk är Vattenfalls tyska dotterbolag.

Kan bli energibrist

Tyskt näringsliv har varnat för att en tidigarelagd avveckling kan leda till energibrist som hotar landets industri. Före mars i år svarade kärnkraften för cirka 23 procent av Tysklands energiproduktion. Senare under måndagen väntas en plan för hur kärnkraftsenergin ska ersättas presenteras.

Regeringsbeslut

Vattenfall uppfattar överenskommelsen som preliminär, meddelar Maria Lidzell på bolagets presstjänst. Ett slutgiltigt regeringsbeslut väntas den 6 juni. Först därefter tänker Vattenfall kommentera enligt Lidzell.

Carlgren tveksam

Miljöminister Andreas Carlgren (C) tycker inte att den tyska vägen är idealisk.
- Att fokusera så starkt på vilket årtal kärnkraften ska avvecklas gör att man riskerar att missa det väsentliga: det vill säga hur vi ska klara den dubbla utmaningen att både minska beroendet av kärnkraft och av klimatutsläpp.
Carlgren tycker att det var bra att man i svensk politik släppte just årtalsfixeringen.
Tyskland medger nu att avvecklingen kommer att ha sina nackdelar, påpekar Carlgren.
- Den avgörande frågan nu för Tyskland är att man högst troligt kommer att öka importen av kärnkraftsel från Frankrike och att man riskerar att inte lika snabbt klarar att avveckla det fossila beroendet – framför allt av kolkraften.
Carlgren tycker inte att den tyska linjen är ett tecken i tiden.
- Andra länder tycks välja en annan väg. Tyskland riskerar nu att hamna i ett läge med en väldigt ryckig energipolitik.
Den svenska linjen ser han som mer långsiktig och därför lämpad för en nation som är så beroende av sin industri.

Risk för säkerhetsarbete

Miljöministern vill invänta exakt vilka lärdomar man kan dra av katastrofen i Fukushima, men säger att man aldrig får kompromissa med säkerhetskraven.
- Utan starka påtryckningar från en mycket bestämd tillsyn och myndighetsgranskning så riskerar man att säkerhetsarbetet undergrävs.
Carlgren vill invänta vad Vattenfall självt säger om följderna för bolaget, men han tror att det finns viktigare saker.
- För Vattenfalls del tror jag att det är en mycket större fråga vilket energiinnehav de ska satsa på för framtiden.

Har Sverige kärnkraft om 20 år?
- Då kommer vi att ha väsentligt mycket mer förnybar energi – jag kan tänka mig klart över två tredjedelar – och jag tror att det är mycket möjligt att vi har valt att stänga av några kärnkraftverk, men det återstår att se. Det viktigaste är hur snabbt vi bygger ut den förnybara energin.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: