Partikamraten Mikael Trolin, ordförande för Liberal mångfald i Stockholms län, är kritisk till regeringens beslut att kristendomen ska få en särställning i religionsundervisningen. Foto: Sporrong Olle
Partikamraten Mikael Trolin, ordförande för Liberal mångfald i Stockholms län, är kritisk till regeringens beslut att kristendomen ska få en särställning i religionsundervisningen.  Foto: Sporrong Olle

Trolin: Björklunds förslag - en flirt med främlingsrädsla

Publicerad
Uppdaterad
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kör över Skolverket - som vill ta ifrån kristendomen sin särställning i religionsundervisningen. Partikamraten Mikael Trolin, ordförande för Liberal mångfald i Stockholms län, är kritisk till regeringen.
- Ytterligare en flirt med främlingsrädsla, menar Trolin.
- Helt fel, säger Jan Björklund till Expressen.se.
Den nya kursplanen i religionskunskap är på åtminstone en punkt identisk med den från 1994 – kristendomen behåller sin särställning i undervisningen.
Skolverket ville tvärtom, att skolan i framtiden skulle behandla de fem stora världsreligionerna på samma sätt.

Kritisk till beslutet

Mikael Trolin är kritisk till regeringens beslut. Han är ordförande för Liberal mångfald i Stockholms län, vars riksförening har plats i Folkpartistyrelsen.
- Ur ett mångfaldsperspektiv är det problematiskt att kristendomen ska ha en särställning. Dels strider det mot riktlinjerna om att vi inte ska ha en konfessionell skola, vilket är en anledning till att man försöker flytta skolavslutningar och sånt från kyrkor. Dels är det problematiskt att köra över skolprofessionen på politiska grunder, säger Trolin.
- Vi bytte ut ämnet kristendomsundervisning just för att den skulle vara neutral.

"Okunningt"

Mikael Trolin anser också att det är okunnigt eftersom ”vi i dag vet att alla religioner lånar friskt från varandra”.
- Ska man riktigt hårdra det kan man kalla kristendomen en form av judisk sekt, även om det är en väldigt stor sekt. Och judendomen har lånat friskt från de gamla egyptierna. Ingenting har uppstått i ett vakuum.
Har Björklund fel i att kristendomen har haft ett enormt inflytande i Sverige?
- Nej, absolut inte men det borde vara upp till den akademiska professionen att göra en kursplan. Det är som med sjukvården. Vi talar inte om för läkarna hur man bäst behandlar exempelvis cancer.
- Jag misstänker att det här är en del i den förskjutning som sker när ett främlingsfientligt parti tar plats i riksdagen. Det kan man tydligen se i exempelvis Norge och Danmark. Det känns väldigt provinsiellt, att man nu ska skydda hemlandet och svenska värderingar, menar Mikael Trolin.

"Kulturarvet gör eleverna trygga"

Jan Björklund vänder sig mot beskrivningen.
- Det här ställningstagandet gjorde regeringen i våras. Jag tror att det är viktigt att eleverna i svensk skola lär sig vårt kulturarv. Då tror jag att man blir tryggare i mötet med andra människor, säger han till Expressen.se.
Folkpartiledare pekar på att det kom ”en skur av protester” mot Skolverkets förslag när det gick ut på remiss.
- Detta var det enskilt största som fick kritik. Även inom den akademiska professionen är man oenig. Till slut fick regeringen döma av, säger Björklund.
Och det har ingenting med SD att göra?
- Absolut inte. Regeringen fattar sina beslut utifrån vad som är rätt och riktigt. Vi tar inte hänsyn till vilka partier som åker in och ut ur riksdagen.
- I Sverige har kristendomen haft en väldigt stor särställning och påverkan i tusen år. Det går inte att jämföra med exempelvis hinduismen och buddhismen som har haft en väldigt liten påverkan på vårt kulturarv. Det här handlar inte om att kristendomen är mer högtstående utan enbart om det enorma inflytandet, menar Jan Björklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag