ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Ariel Schalit
Foto: Ariel Schalit

Tre personer döda i raketattacker i Israel

ANNONS:

Efter Israels offensiv mot Gaza satt FN:s säkerhetsråd under natten till torsdagen i ett krismöte.

Minst tretton människor på den palestinska sidan har dödats.

På torsdagmorgonen rapporterar israelisk tv att tre israeler har dödats av raketattacker i södra Israel.

Under akutmötet i FN:s säkerhetsråd försvarade USA:s FN-ambassadör Susan Rice Israels flygattacker och sade att raketattacker från Hamas sida skadar försöken att få ett slut på konflikten.

– Hamas säger sig ha palestiniernas intressen i åtanke, men samtidigt fortsätter man med ett våld som bara skadar deras sak, sade Rice.

Vill skjuta upp begäran om Palestina

FN-diplomater försöker enligt AFP nu förmå Mahmud Abbas, vars Palestinska myndighet styr Västbanken, att åtminstone skjuta upp den planerade begäran om att Palestina ska erkännas som observatörsstat i FN. Just de planerna är en av anledningarna till att Israels offensiv kommer just nu, tror palestinierna.

– Jag tror att attacken på Gaza kommer nu för att försöka dra uppmärksamheten från våra ansträngningar till att mobilisera det internationella samfundet, sade Palestinas FN-ambassadör Riyad Mansour.

Minst 13 människor på den palestinska sidan har dödats sedan den israeliska offensiven mot Gazaremsan inleddes i går, skriver Reuters. Enligt israelisk polis har över 80 raketer och granater avfyrats från Gaza efter det att Ahmad al-Jabari dödades i en israelisk flygräd i går.

Israeliska säkerhetskabinettet gav på onsdagskvällen grönt ljus för militären att kalla in personal ur arméreserven "efter behov".

"Öppnat helvetets portar"

Hamas väpnade gren reagerade med att säga att Israel "öppnat helvetets portar".

Israels flygräder fick Egypten att kalla hem sin Israel-ambassadör och Arabförbundet har beslutat hålla ett krismöte på lördag.

FN:s generalsekreterare har manat parterna att lugna ner sig.

USA har fördömt raketbeskjutningen från Gaza mot södra Israel och stöttat "Israels rätt att försvara sig".

Men uppmanar till att "iaktta försiktighet för undvika att civila skadas eller dödas", sade UD-talesmannen Mark Toner.

Egypten begär nytt möte

Egypten har begärt att FN:s säkerhetsråd möts och diskuterar Israels angrepp på Gaza, uppger utrikesdepartementet i Kairo, enligt Reuters. Egyptens FN-ambassadör ska ha skickat en formell begäran till bland annat generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Säkerhetsrådet höll ett krismöte om situationen i Mellanöstern under natten till i dag, men inga beslut togs.

Egypten har beslutat att hålla Rafahs gränsövergång till Gaza öppen för skadade palestinier, uppger tv-kanalen al-Jazira. Sjukhus görs redo och väntas ta emot de första skadade senare under torsdagen.

"Hamas bär ansvaret"

Storbritanniens utrikesminister William Hague hävdar att Hamas "främst bär ansvaret" för krisen på Gazaremsan. Hague säger att den militanta palestinska gruppen omedelbart ska upphöra med attacker mot Israel. Han manar också Israel att göra sitt yttersta för att minska spänningarna och undvika civila dödsoffer.

– Det är ytterst viktigt att en våldsspiral undviks, säger Hague till AFP.

Den svenska utrikesministern Carl Bildt, M, säger:

– Jag är utomordentligt oroad över utvecklingen och kan bara vädja om att allt våld från Gaza och mot Gaza upphör. Risken att detta eskalerar utanför all kontroll är betydande.

"Började på Gazasidan"

Bildt håller inte med dem som anser att konflikten är en del i den israeliska regeringens kampanj inför parlamentsvalet i januari.

– Detta ska ju ses ut flera kontexter, men man ska ju inte glömma bort att detta i allt väsentligt började på Gazasidan. Det är dessutom värt att notera att det denna gång har varit ett betydande inslag av Hamas bland dem som skjutit med raketer. Det är ovanligt eftersom Hamas normalt har försökt förhindra grupper från att skjuta raketer mot Israel.

Bildt, som befinner sig i Kairo för mötet mellan EU och Arabförbundet, träffade sin egyptiska kollega Mohamed Kamel Amr i går och träffar senare i dag Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: