ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Tre dagars stjärnfall

ANNONS:
FAKTA

Återkommande fenomen

• Det aktuella stjärnfallet härstammar från meteorskuren Perseiderna, som återkommer varje år i augusti.
• Meteorströmmen härrör från Swift-Tuttles komet, en periodiskt återkommande komet med cirka 130 års omloppstid.
• Det stoft som Swift-Tuttles komet har spritt ut längs banan träffar varje år jordatmosfären och observeras då som Perseiderna.
• Swift-Tuttles komet upptäcktes 1862 av de amerikanska astronomerna Lewis Swift och Horace Tuttle, men äldre observationer är kända, ända tillbaka till 69 f Kr.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Visa merVisa mindre
Tänk ut en bra önskning och plocka fram ylletröjan - på onsdagskvällen inleddes ett tre dagar långt stjärnfall som kan ses i hela landet.
- Man ser det bäst med blotta ögat, då kan man ta in helheten, säger Niklas Henricson, chef på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie utanför Malmö.
Det som i dagligt tal kallas stjärnfall är i själva verket meteorskurar, band av grus som jorden "kör över". När gruset hettas upp och förångas syns ett ljusspår på himlen under någon sekund.
- Som mest kan man se 50–60 stjärnfall i timmen, säger Niklas Henricson.

Kvällsöppet

Hans observatorium håller kvällsöppet tills på fredag och särskilda handledare kommer att finnas på plats för att peka ut intressanta objekt på natthimlen. Men det går utmärkt att beskåda himlaspelet med blotta ögat. Förutsättningarna är bra för fina observationer just nu eftersom månen inte är uppe, vilket gör himlen mörkare. Under onsdagen var det dock molnigt i södra Sverige, vilket kan vara bekymmersamt.
- Vi får hoppas att det klarnar upp. Men även med ett tunt molntäcke ska man kunna se vad som händer, säger Niklas Henricson.
TT: Får man önska sig något när man ser stjärnfall?
- Absolut! Personligen tror jag inte på sånt, men det är klart att man får göra det!


Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: