"Trafikmagasinet" läggs ned efter 25 år

Publicerad
Uppdaterad
Trafikmagasinet kör in i garaget för gott. SVT:s folkkära långkörare skrotas efter 25 år i etern.
- Ja, tyvärr är det så. Det känns pissigt, säger programmets producent Jacob Wikmark.
Den 27 oktober inleds den nya säsongen av Trafikmagasinet. Det blir den allra sista omgången för ett av Sveriges Televisions mest omtyckta program. Sedan 1978 har Trafikmagasinet testat bilar och gjort reportage om trafikrelaterade ämnen för en miljonpublik. Programmets profiler, som långvariga Carl-Ingmar Perstad och Christer Glenning, blev folkkära. Men nu är det slut. SVT fick radikalt förändrade ekonomiska förutsättningar i budgeten som lades fram i början av veckan och nu drar man konsekvenserna av det. På fredagseftermiddagen blev personalen informerad. - Det kommer i kölvattnet av den ekonomiska smällen häromdagen. Beskedet blev att SVT skulle bli 57 miljoner kronor fattigare. Nu börjar det amputeras och tyvärr ryker Trafikmagasinet efter 25 år. Vi kör hösten ut, sedan är det över, säger Jacob Wikmark. Rattmuffen kastad - Jag är uppväxt med Trafikmagasinet, så jag tycker det är otroligt tråkigt att ett sådant program försvinner för det är verkligen en ikon i svensk television. Jag undrar om det finns något program som har hållit längre. Nedläggningen kommer samtidigt som konkurrentkanalerna satsar mer på trafikjournalistik. - Det kändes som att vi hade kommit igenom den nödvändiga förändringsprocessen, för Trafikmagasinet var lite för lätt att parodiera, men vi var på gång att kännas som ett modernt tv-program. Rattmuffen är bortslängd, säger Wikmark. Enligt tidningen Journalisten har SVT beslutat att lägga ner flera program, däribland satirprogrammet Snacka om nyheter och Plus ekonomi. Dessutom ska digitalkanalen 24 bantas. SVT vill inte kommentera uppgifterna. - Vi är inne i en process där vi arbetar med budgeten. Hur det kommer att se ut i slutänden är vi inte klara med ännu, säger Kent Wännström, projektledare för SVT 24, till TT. - Vår allmänna hållning är att vi inte kommenterar programutbudet innan det är fastställt, av konkurrensskäl, säger Helga Baagöe, SVT:s informationsdirektör. Mikael Forsell/TT Spektra
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag