Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Thomas Mattsson nöjd efter rättegången

Publicerad

Thomas Mattsson, Expressens ansvarige utgivare var nöjd efter rättegången. Han tyckte att de från försvarets sida hade fått fram allt och mer därtill för att bevisa att beslutet att med journalistiskt syfte köpa ett illegalt vapen i Malmö var riktigt och rätt genomfört.

– Åklagarens slutplädering innehöll bara de kända omständigheter som vi åtalade har vitsordat. Han tillförde en egen rättslig bedömning där han menade att vi borde fällas, sade Thomas Mattsson direkt efter rättegångsförhandlingarna.

Thomas Mattsson menar att deras bevisning är av annan och starkare art.

– Vår slutplädering från Esa Kymäläinen och Ulf Isaksson kompletterar ju åklagare Jörgen Larssons beskrivning av rättsläget genom att föra in bland annat ett rättsutlåtande från straffrättsprofessor Suzanne Wennberg, hänvisningar till Europakonventionen, samt olika statliga utredningar och utlåtanden som ifrågasätter yrkandet på uppsåt, sade Thomas Mattsson.

Dom meddelas den 18 maj klockan 11 i Malmö.

Annette Fröstberg
Annette Fröstberg

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida