Thomas Mattsson. Foto: Anna Hållams
Thomas Mattsson. Foto: Anna Hållams

Thomas Mattsson: Expressen skapade en kanal för folket

Publicerad
Uppdaterad
Expressen skapade en kanal för folket att säga vad de tycker om FRA-lagen.
Sex folkpartister har nu vänt i FRA-frågan.
- Men det är förstås den samlade debatten med kritik från oppositionen, protestmöten på gator och torg och det faktum att bloggsfären inte släppt frågan som gör att flera allianspolitiker nu omprövar sina ställningstaganden, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Digitala Medier.
Men en enkel knapptryckning kunde läsarna visa riksdagsledamöterna som röstade ja vad de tyckte om FRA-lagen. Sammanlagt skickades 6,6 miljoner mejl.
Vilka blev reaktionerna på de mejl som besökarna på Expressen.se skickade till riksdagen?
– Flera ledamöter har sagt till olika medier att det var bra att debatten fortsatte att föras, och både ja- och nej-sägare har chattat på Expressen.se och bidragit till att öka kunskapen om båda sidors argument, säger Thomas Mattsson.

Skadar förtroendet

Hur tror du politiker påverkas av att få tiotusentals mejl från Expressens läsare?
– Tidigare hade de förtroendevalda fått säckar med kuponger som deras väljare hade klippt ur tidningen Expressen, men nu kan man mejla politikerna direkt. Det är förstås bra att man kan kommunicera snabbt, och utan att behöva betala för porto, med lagstiftarna.
Hur ser du som journalist på FRA-lagen?
– Jag ser två problem. Dels misslyckades de traditionella medierna, till skillnad från privata bloggare, med att granska lagen före riksdagens omröstning. Dels kan ett genomförande av FRA-lagen som den ser ut nu bland annat skada förtroendet för den meddelarfrihet som stadgas i Tryckfrihetsförordningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag