ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Striderna i Syriens största stad Aleppo har fortsatt hela veckan. Foto: George Ourfalian
Striderna i Syriens största stad Aleppo har fortsatt hela veckan. Foto: George Ourfalian

Terrorgrupp: Svensk jihadist dödad i Syrien

ANNONS:

BEIRUT. En svensk jihadist från Västsverige ska ha dödats i strider mellan Syriens reguljära armé och terrorstämplade al-Nusra-fronten.

Det uppger den islamistiska gerillagruppen.

Svenska UD har ingen information om fallet.

al-Nusra-fronten, med samma ideologi som al-Qaida, går ut med namn och bild på en svensk man i 20-årsåldern. Organisationen förklarar honom "martyr" i kriget mot al-Assad-regimen i det krigshärjade Syrien.

Mannen ska ha dödats i strid för knappt en månad sedan när den syriska armén stötte samman med al-Nusra. Mannen ska, enligt en anhörig, ha begravts i Aleppo - på samma plats som han dödades i de intensiva striderna.

Men en annan anhörig till den svenske jihadisten som Expressen.se har varit i kontakt med hävdar att svensken lever, aldrig befunnit sig i Syrien och befinner sig i Sudan - men inte vill bli kontaktad.

"Kommenterar aldrig"

Utrikesdepartementet har inga uppgifter i fallet.

Säpo har tidigare bekräftat för Expressen att man har sett ett ökat antal rapporterade fall av svenska medborgare som reser till Syrien för att delta i striderna.

Men den svenska säkerhetspolisen vill inte uppge hur man kontrollerar deras aktiviteter.

- Vi kommenterar aldrig frågor som rör vår operativa verksamhet, har Anna Mattsson på Säpos presstjänst tidigare sagt till Expressen.

Syrien anklagar Saudiarabien, Qatar och Turkiet för att sätta in tusentals islamister i kriget, som snart har pågått i två år och skördat tusentals människors liv.

I 50-årsåldern

Islamisterna får, enligt regimen, militär träning i Pakistan och åker till Turkiet varifrån de tar sig över gränsen illegalt.

Expressen har tidigare skrivit om hur tiotals unga män och kvinnor från flera svenska städer befinner sig i Syrien efter kort vapenträning i norra delen av landet - för att strida på al-Nusras sida.

Länge var ledaren för al-Nusra okänd, men nyligen publicerades en bild på honom - han kallas Abu Mohmad al-Jolani. Enligt olika nyhetsforum som används av al-Nusra kommer al-Jolani från Syrien och är i 50-årsåldern. Under amerikanska ockupationen av Irak var han ansvarig för logistik och rekrytering av islamister som skickades från Syrien till Irak.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: