Terrorgripna i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Säkerhetspolisen grep på torsdagen tre män - 37, 39 och 42 år gamla - i Stockholm misstänkta för förberedelse till terrorbrott och finansiering av terrorism.
Samtidigt har tre personer gripits i Oslo misstänkta för liknande brott.
De tre som greps i Stockholm är svenska medborgare. Aktionen var samordnad med den norska säkerhetspolisens (PST), uppger Säpo.
- Männen greps på olika adresser i Stockholmsområdet, säger Jakob Larsson, presschef på Säpo, till TT.
Nationella insatsstyrkan biträdde Säpo vid gripandet av de tre terrormisstänkta personerna.

Odramatiskt gripande

- Vi hade tio–tolv poliser som var med och grep de misstänkta. Gripandena var odramatiska och skedde utan några komplikationer, säger Bertil Olofsson, chef för nationella insatsstyrkan, till TT.
Säpo är förtegen om aktionen och ville på förmiddagen inte ens uppge vid vilket klockslag den genomfördes.

Spaning

Justitieminister Beatrice Ask ville inte kommentera gripandena på torsdagsförmiddagen.
Vid den norska säkerhetspolisens tillslag i Oslo greps tre personer misstänkta för finansiering av terrorhandlingar i utlandet. Gripandena skedde i samarbete med ekopolisen samt Oslopolisen efter lång tids spaning. I början av året förklarade PST-chefen Jörn Holme att säkerhetspolisen håller ögonen på flera grupper som anses använda Norge som bas för terroraktioner i utlandet.
Häktningsförhandlingar väntas under fredagen eller lördagen.
Terrorfinansiering är ett ökande problem för många länder i Europa. Det har sagts att länder som de nordiska används som reträttplatser för terrorgrupper där de – mestadels i lugn och ro – kan planera dåd i andra länder.

Rekryteringsbas

Svenska Säpo pekar ut Sverige som bas för "rekrytering, logistiskt stöd och finansiering" av terror. Minst 20 terrormisstänkta svenskar har gripits runt om i världen sedan 2001. Många misstänktes ha koppling till extrema islamister. Senast den 1 februari greps en 23-årig svensk medborgare i Frankrike misstänkt för terrorverksamhet. Han uppgavs ha stridit tillsammans med de islamiska domstolarna i Somalia.
I samband med att islamisternas styre i Somalia störtades i slutet av 2006 greps fyra svenskar och fängslades i Etiopien.
Bara i två fall har misstankarna lett till fällande domar för terrorbrott. 2005 dömdes två irakiska kurder av Svea hovrätt till fängelse och utvisning på livstid för terrorfinansiering. Männen, varav en var imam, hade skickat 148 000 dollar till terrororganisationen Ansar al-Islam i norra Irak.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag