Polishuset i Uppsala där mannen förhördes. Foto: Emil NordinPolishuset i Uppsala där mannen förhördes. Foto: Emil Nordin

Polishuset i Uppsala där mannen förhördes.

 Foto: Emil Nordin
Polis grep mannen vid en rutinkontroll på E18. Foto: Alex LjungdahlPolis grep mannen vid en rutinkontroll på E18. Foto: Alex Ljungdahl

Polis grep mannen vid en rutinkontroll på E18.

 Foto: Alex Ljungdahl
Mannen greps i Uppsalaområdet. Expressen TV rapporterar om gripandet. Foto: Expressen TVMannen greps i Uppsalaområdet. Expressen TV rapporterar om gripandet. Foto: Expressen TV

Mannen greps i Uppsalaområdet. Expressen TV rapporterar om gripandet.

 Foto: Expressen TV

Terrorgripen man
försattes på fri fot

Publicerad

Mannen i 50-årsåldern var internationellt efterlyst misstänkt för terrorbrott.

Han greps i en poliskontroll på E18 utanför Enköping – men försattes på lördagskvällen på fri fot.

Åklagaren kan heller inte bekräfta terrorbrott.

– Åklagaren bedömer att det inte finns skäl att hålla honom frihetsberövad, säger Annika Collin vid åklagarmyndighetens presstjänst.

Det var strax efter klockan tre på lördagseftermiddagen som polisen i Uppsala utförde rutinkontroller av bilisterna längs E18 i höjd med Grillby utanför Enköping.

Enligt uppgifter till Expressen ska bilen ha haft falska registreringsskyltar.

När de stoppade en av bilarna och undersökte mannens identitetspapper visade det sig att han var internationellt efterlyst av Interpol. I bilen fanns ytterligare två personer men de är inte misstänkta för något brott.

– När man kontrollerade de här personerna upptäckte man att en av dem var efterlyst av Interpol, säger Linda Winge, RLC-befäl vid polisen i Uppsala.

Varför valde man att stoppa den här bilen?

– Det vet jag inte, men poliser brukar kunna ha en näsa för sådant där vilka bilar man ska kontrollera och det här var en vanlig stopp och kontroll som många andra av våra stopp.

Polisen: Det handlar om terror

Polisen gick ut med att brottsmisstankarna handlar om terrorism, men senare på kvällen släpptes mannen på fri fot.

– Det handlar om terror. Ärendet är av sådan art att vi inte vill gå ut med ytterligare upplysningar, säger Andrew Tomkinson.

Vet du vilket land det är som efterlyst honom?

– Jag vet det men det kommer vi inte gå ut med beroende på brottets art eftersom det handlar om terror.

 

LÄS OCKSÅ: Bombhot mot Vita huset – en person greps

 

Mannen är i 50-årsåldern och har enligt polisen svenskt personnummer och är enligt åklagaren svensk medborgare. Mannen förhördes under lördagskvällen av polisens utredare i polishuset i Uppsala.

Försattes på fri fot av jouråklagare

Sent på lördagskvällen försattes mannen på fri fot.

– Åklagaren har försatt mannen på fri fot, säger Annika Collin vid åklagarmyndighetens presstjänst.

Hon vill inte kommentera om misstankarna mot mannen kvarstår.

– Åklagaren kan inte bekräfta någon typ av terrorbrott, säger Collin – men vill inte gå ut med vilken typ av misstankar som eventuellt kvarstår.

Hon säger att inget mer kommer att hända i ärendet under helgen.

– En jouråklagare har fattat beslutet i kväll. På måndag kommer ärendet gå vidare till en ordinarie åklagare och vad som händer då vet inte jag, om man vidtar några vidare åtgärder.

Oklart vilket land som efterlyst mannen

Interpol är en internationell polisorganisation där 190 länder samarbetar och utbyter information för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

I Sverige är det polisens nationella operativa avdelning, Noa, som sköter kontakten med Interpol. Vid 19-tiden på lördagskvällen hade de ännu inte blivit informerade om gripandet i Uppsalaområdet.

– Noa har inte varit inblandad i något sådant ärende. Men det kan vara så att man tar det vidare på måndag, säger Malin Näfver, presskommunikatör på Noa.

Säkerhetspolisen känner till ärendet, men är i nuläget inte inkopplade.

– Som jag förstått det är det där inte ett ärende för oss. Det faller inte inom ramen för våra ansvarsområden, men jag har ingen ytterligare information, säger Simon Bynert, pressansvarig på Säpo.

Det är oklart vilket land som efterlyst den gripne mannen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag