ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Terrorexperten: "Vi har varit skyddade"

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Mannen sprängde sig själv inför julhandlande människor mitt i Stockholm.
Platsen ligger inte långt från Centralen där tusentals resenärer rör sig.
Och på Slottet förberedde man för middagen med Nobelgästerna.
Frågan är vad som var hans mål.
- Det är alldeles självklart att han rörde sig mot Drottninggatan eller något annat ställe med mycket folk för att döda så många människor som möjligt, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Sverige har tidigare varit förskonat från terrorattacker.
- Sverige har tidigare varit en skyddad vik i en stormig värld, men att människor nu urskillningslöst vill mörda andra är djupt chockerande, säger Magnus Ranstorp.
- Till om med för mig är det extremt chockerande att det här händer i Stockholm. Det är väldigt extremt.

Höjde beredskapen

I början av oktober höjde Säpo terrorberedskapen.
Men:
- För närvarande är det inget som tyder på att det som hänt i Stockholm har något samband med det, säger en källa med insyn till Expressen.
- Vad som ligger bakom det här blir en sak för bland annat NTC, säger samma källa.
NTC är den särskilda analysgrupp som består av experter från Must, FRA och Säkerhetspolisen. Den bildades 2008 och leds av en överste som tidigare tjänstgjort vid Must.
NTC ska, enligt samma källa, ha sammankallats i går. Analysgruppen är sammansatt efter brittisk förebild och har egna informationskanaler inom och utom Europa.

Gruppen gör nu analys

Gruppen gör nu en analys och lämnar den vidare till polisen, Säpo och andra myndigheter.
I brevet till Säpo hävdar den hittills oidentifierade personen att han rest till Mellanöstern "för jihad". Det kan vara att strida för den islamiska religionen, ett heligt krig.
I Afghanistan och Pakistan finns sedan 90-talet ett antal träningsläger dit européer, även svenskar, rest för att få militär träning.
- Lägren har funnits sedan början av 90-talet. De som kommer dit får vapenträning och övas i bland annat hur man övervakar personer och sprängtekniker, säger Magnus Norell, forskare och expert på internationell terrorism.

Utan militär bakgrund

Säpo har sedan tidigare bekräftat att det finns "en handfull" svenskar som varit på sådana läger och bland annat fått lära sig bombtillverkning.
- Oftast handlar det om metoder som är enkla eftersom det är frågan om personer som inte har militär bakgrund, säger Magnus Norell.
Rörbomber är ett exempel på en sådan typ av bomb som är lätt att tillverka. Han beskriver det som relativt lätt att få information om lägren men det är inte helt lätt att komma dit.
- Det går att hitta information på olika chatt-sidor och på annat sätt och sedan kontaktas man. Men det här är en verksamhet som övervakas alltmer av myndigheter, säger han.
Framför allt London har blivit en knutpunkt för européer som söker sig till träningslägren. Svenskar som återvänt från träningslägren har i flera fall kontaktats av Säpo vid hemkomsten.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: