ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Temperaturen var nere i 20 grader

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Dykaren Jonas Lundin hittade Simon på cirka tre meters djup, där han legat i 25 minuter.
Kroppstemperaturen var bara kring 20 grader när han kom till intensiven på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Läkaren Gustav Engström på Vrinneviintensiven förklarar för Expressen: – Simon hölls nedsövd i två dygn och hans kroppstemperatur höjdes successivt till 33–34 grader, vilket anses vara den bästa nivån. Då lades ispåsar på hans kropp för att hålla den nivån. Man håller patienten sövd och med låg kroppstemperatur för att ämnesomsättningen i hjärnans celler ska vara så låg som möjligt, då är sannolikheten för hjärnskador mindre. – Oddsen för att Simon skulle klara sig var större för att han var så kraftigt nedkyld i kombination med att han är så ung. Generellt kan man säga att chansen att överleva och inte få hjärnskador är större ju yngre man är. Barn har största chansen, vilket beror på att de har mera reservkapacitet – deras hjärnceller är mera alerta.

13,7 grader i kroppen

Rekordet i att vara nedkyld har den svenska läkaren Anna Bågenholm, 35, från Vänersborg. Hon låg under isen i Nordnorge, temperaturen var 13,7 grader och hjärtat stod stilla i tre timmar innan hon väcktes till liv. Brandkårens dykare i Norrköping har bara i år räddat två personer som legat länge under ytan i kallt vatten. Trots det kallar vissa kommunpolitiker dykeriet för "lyxverksamhet".
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: