ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

SVT:s Bert Sundström svårt knivskuren i Kairo

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
SVT:s Bert Sundström hittades på torsdagskvällen allvarligt skadad på ett sjukhus i Kairo.
Han rapporteras vara knivhuggen i ryggen och ha skallskador. Enligt sjukhuspersonalen är han vid medvetande och kan kommunicera.
- Han är allvarligt skadad men tillståndet bedöms som stabilt, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT:s nyheter.
Flera journalister har gripits och misshandlats när de bevakat demonstrationerna i Kairo.
På torsdagseftermiddagen försvann SVT:s utsände, Bert Sundström.
Robert Wiström, redaktör för Rapport, berättar att Bert Sundström gick ner mot Befrielsetorget vid klockan 14 på eftermiddagen.
Vid klockan 14.15 hade han telefonkontakt med Robert Wiström.
Det var ett dramatiskt läge och man beslutade att Bert Sundström skulle lämna en rapport via telefon till en eftermiddagssändning.

"Hos militären"

Några minuter senare ringde Robert Wiström upp igen från en inspelningsstudio.
Då svarade en främmande man.
- Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom, sa mannen på arabiska.
SVT fick ingen kontakt med Bert Sundströms telefon efter det första samtalet. Först flera timmar senare, runt halv nio på kvällen, fick de uppgifter på att han befann sig på ett sjukhus i Kairo.
- Först klockan 21 kunde vi bekräfta att det var han. Vi fick uppgiften genom våra kontakter och källor på plats, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT:s nyheter.

Skallskador och knivhugg

SVT har inte kunnat prata med Sundström som vid 21-tiden togs om hand på sjukhuset. Det är oklart exakt vilka skador han har men den senaste informationen säger att det är skallskador och knivhugg i ryggtrakten.
- Han är allvarligt skadad men tillståndet bedöms som stabilt, säger Carlsson.
SVT vet fortfarande inte vad det är som har hänt med deras utsände. Vid 21-tiden var han vid medvetande och kunde svara på tilltal. Svensk polis finns på plats i hans rum på sjukhuset.

Skickar inte reportrar

SVT har nu beslutat att inte skicka ner fler medarbetare till Kairo.
- Som läget är just nu skickar vi inte ner några. Vi hade planer på att skicka ner fler medarbetare på fredag. Det pågår någon typ av systematisk jakt på utländska journalister och då kan vi inte skicka ner nya människor till Kairo, säger Olov Carlsson.
De två SVT-medarbetare som är på plats förutom Bert Sundström har fått order om att hålla sig inomhus och SVT ska besluta på fredagsmorgonen ifall de ska stanna i landet eller skickas hem.
- Det är klart att det påverkar bevakningen men vi måste tänka på säkerheten för våra anställda.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: