ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Secret Service vakar alltid över presidenten. Under onsdagsmorgonen rörde sig prickskyttar upp på tak vid Arlanda. Foto: Daniel Alsén
Secret Service vakar alltid över presidenten. Under onsdagsmorgonen rörde sig prickskyttar upp på tak vid Arlanda. Foto: Daniel Alsén

Sverige - ett högriskland

ANNONS:
Extrema islamister i Sverige

Cirka 200 extrema islamister som bejakar våld finns i Sverige, enligt Säpo.

Ett 30-tal personer från Sverige har deltagit i strider eller fått vapenträning i Somalia. Ett tiotal har varit i gränstrakterna Afghanistan-Pakistan eller i Irak.

Självmordsterroristen Taimour Abdulwahab som sprängde sig till döds mitt under julruschen i Stockholm 2010 anses ha varit i Irak.

Ett 30-tal personer från Sverige har deltagit i striderna i Syrien, enligt Säpo.

Läs mer
Visa flerVisa färre

Säpo och Secret Service är taggade till max under Barack Obamas besök.

Inget får hända presidenten när han är i staden som sett två toppolitiker mördas i modern tid.

Sverige ses som ett högriskland och Säpo har en lista på cirka 200 våldsbejakande extrema islamister i landet.

Under onsdagsmorgonen tog prickskyttar plats på tak vid Arlanda för att skydda presidenten.

Den svenska polisen har gett sju av Barack Obamas livvakter tillstånd att föra in vapen och ammunition i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter. Men sannolikt kommer många fler Secret Service-agenter att skydda presidenten. Det kan röra sig om upp till 250.

Tillstånden har getts i samarbete med Säpo. De avser "skyddsändamål" under en begränsad period kring president Barack Obamas besök. Namnen på de amerikanska agenterna är hemligstämplade i tillstånden, liksom vapentyper och hur många vapen som får tas in, skriver DN.

En stor del av Säpos cirka 1 000 anställda är mobiliserade under Obamas dygn i Stockholm. Tillsammans med sina amerikanska kolleger och 2 000 vanliga poliser ansvarar de för den högt uppsatte gästens säkerhet.

"Omfattande förberedelser"

- Säpo har gjort stora och omfattande förberedelser. Livvakter och annat som syns på ytan är bara toppen av isberget, säger Fredrik Nilsson, presssekreterare på Säpo.

- Vi har också underrättelsehandläggare, logistiker, analytiker, tekniker och andra. Stora delar av personalen är engagerad för att besöket ska ske tryggt och säkert, säger han.

USA ser Sverige som ett riskland. Morden på Olof Palme och Anna Lindh samt självmordsbombaren i december 2010 bidrar till den uppfattningen.

Hotnivån i Sverige ligger på "förhöjd nivå" sedan tre år, säger Säpo. Den förhöjda nivån beror på att det i landet finns cirka 200 extrema islamister som bejakar våld. Det är en siffra som återkommer i Säpos rapporter sedan 2010.

Samtidigt finns ett 30-tal extremister som rest för att delta i strider i Syrien. Och ungefär lika många som har rest till Somalia och andra länder. De som rest till Syrien har anslutit sig till grupper som är knutna till terrornätverket al-Qaida, enligt Säpo. Några av dem har återvänt och det har på sikt ökat risken för terrordåd i Sverige, säger Säpo.

Märker inte att de bevakas

Men radikala islamister säger till TV4:s Nyheterna att de inte har märkt att bevakningen har ökat inför Obamas besök.

- Hotnivån för Sverige ligger oförändrad på förhöjd nivå sedan tre år tillbaka. Också under besöket. Vi gör kontinuerliga bedömningar av hotbilden, säger Fredrik Nilsson.

- Det finns en grupp på cirka 200 aktiva islamistiska extremister som bejakar våld. Ett 30-tal av dem har rest till Syrien för att ansluta sig till al-Qaida-grupper och för att delta i våldsamheterna.

- Vi har sett att ett antal har återvänt. De kan bidra till att öka stödet för terrorism i Sverige. De kan bli ett möjligt framtida hot mot Sverige om de återvänder, säger han.

Jonathan Peste, Säpos chefsanalytiker för området kontraterrorism, har i flera intervjuer uttryckt rädsla för att al-Qaida-veteranerna från Syrien ska utföra terrordåd i Sverige. De kan också bli inspirationskällor, säger han.

- Vi är oroade över att de kommer tillbaka till Sverige och utför attentat här, sade Jonathan Peste till Sveriges Radio i somras, innan det blev känt att president Obama skulle besöka Sverige.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: