Svenskens pappa: "Tragisk händelse"

Publicerad

Svensken i 20-årsåldern riskerar ett mycket hårt straff i Maldiverna efter att vållat ett brittiskt pars död.

Efter olyckan i augusti skrev hans pappa ett öppet brev som publicerades i lokala medier.

"Den här olyckan är utan tvekan den mest tragiska händelsen i mitt liv", skriver pappan i ett uttalande.

Det var i augusti som dödsolyckan inträffade i Maldiverna. Den unga mannen från Sverige skjutsade ett brittiskt par tillbaka till sitt hotell med en fyrhjuling när de kraschade in i ett träd.

"Den här olyckan är utan tvekan den mest tragiska händelsen i mitt liv, och ord kan inte beskriva hur ledsna vi är", skriver svenskens pappa i ett uttalande som publicerades i lokala medier. Pappan beskriver hur hans son skjutsade hem det brittiska paret när han fick problem med fordonet.

Blödde själv

"Kraschen tog två människors liv och skadade allvarligt min son. Han förlorade medvetandet i kraschen och vaknade upp senare och hittade de två avlidna liggandes på vägen. Han kallade genast på hjälp och försökte hjälpa läkarna, som kom till platsen, att rädda livet på offren, medan han själv blödde", skriver pappan.

Han påpekar också att svensken och hans familj gjort allt de kan för att samarbeta med polisen och att det inte finns något uppsåt bakom olyckan.

"Är en olycka"

"Vi förstår sorgen hos den familj som har förlorat två älskade personer i den här olyckan, och vi respekterar polisen på Maldiverna som utreder saken. Hursomhelst återstår det faktum att det som hände den 6 augusti är en olycka, en väldigt tragisk händelse, som varken min son eller någon annan har möjlighet att ändra."

Svensken är nu åtalad. Maxstraffet för den aktuella brottsrubriceringen är dödsstraff.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida