"Svenskarna jobbar för lite"

Publicerad
Uppdaterad
IT-politikern är tillbaka.
Framgångsrike Niklas Zennström drar sig inte för att kritisera Sverige och svenskarna - som han tycker jobbar för lite.
- Det kanske inte funkar så bra när resten av världen jobbar hårt, säger han.
Drygt fem år efter det att bubblan sprack vågar landets IT-entreprenörer återigen sticka ut hakan. Niklas Zennström, som nyligen sålde sitt internettelefonibolag Skype i en mångmiljardaffär, konstaterar att Sverige ligger långt fram som IT-nation. Men bara när det gäller användande. - Det är inte så många framgångsrika IT-produkter eller IT-företag som kommer från Sverige. Ericsson är ju framgångsrikt, men det är länge sedan det skapades.

Kineserna hungriga

Varför är det så? - En sak är väl det här att folk inte jobbar så hårt i Sverige. Man ska gärna gå hem klockan fem och sen ska man vara ledig hela sommaren, säger han och fortsätter: - Om man åker till Kina så jobbar folk dygnet runt och försöker skapa bra grejer, de är mycket mer hungriga. Zennström, som själv lämnade Sverige i mitten av 1990-talet, har också synpunkter på det svenska näringslivsklimatet och vill se mindre av byråkrati, anställningsskydd och skatter. Om de svenska investerare som inte vågade satsa när Skype behövde pengar säger han att "antingen var vi dåliga på att sälja vår idé, eller också var de för fega". Vad han själv anser är tydligt.

Kaxiga IT-ikoner

Under åren kring millennieskiftet var kaxiga utspel om Sverige i allmänhet och regeringen i synnerhet vardagsmat. Nu är det inte bara Zennströms uttalanden som tyder på en renässans för IT-politikern. Nyligen lanserade fyra av IT-yrans främsta omslagspojkar, Jonas Birgersson, Johan Staël von Holstein, Christer Sturmark och Ola Ahlvarsson, ett gemensamt projekt - en talaragentur. Själva finns de förstås med bland talarna och ett av syftena är att missionera om entreprenörskap. Staël von Holstein är sedan en tid även krönikör i tidningen Metro. I sitt senaste alster drar han paralleller mellan svenska fotbollsstjärnor och entreprenörer. "Vi kan slå dem alla. I allt! Inte bara i fotboll. Vi kan slå dem i biokemi, telekom, mobiltelefoni", skriver han i gammal god stil och tillägger: "Titta bara på Niklas Zennström och Skype".
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag