ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Studenterna blev bestörta när de upptäckte att det var deras före detta lärare som de skulle obducera. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Studenterna blev bestörta när de upptäckte att det var deras före detta lärare som de skulle obducera. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Studenter på Karolinska fick obducera sin lärare

ANNONS:
Studenterna vid Karolinska institutet skulle vara med om sin första kliniska obduktion.
Vad de inte fått reda på var att den avlidna människan var en lärare som de haft.
- Mig veterligen har det inte hänt tidigare, säger Gunnar Nilsson programdirektor för läkarprogrammet vid Karolinska institutet.
En grupp studenter från Karolinska institutet skulle för en tid sedan vara med om sin första kliniska obduktion. Men det visade sig att kroppen som skulle undersökas inte var okänd. De obducerade en person som tidigare hade undervisat dem.

Läste namnet på likets tå

Enligt kursledaren Birgitta Sundelin är det rutin vid Karolinska institutet att tala om namnet på den som ska obduceras i förväg. Så skedde även i detta fall hävdar Sundelin. Men enligt studenterna fick de inte se namnet förrän de kunde läsa det från lappen på likets tå.
- Jag har haft kontakt med Birgitta Sundelin. Hon har meddelat att de sedvanliga rutinerna har genomförts. Och ett kvitto på att det har fungerat väl tidigare är att det mig veterligen inte har hänt tidigare, säger programdirektorn Gunnar Nilsson.
- Det finns sedan lång tid tillbaka väl genomarbetade rutiner hur man gör i samband med en obduktion, där de som leder kurserna noggrant går igenom innan vem det är; namn, personnummer och sjukdomsbild. Kursledarna är noga med att förvissa sig om att det inte är en bekant, eller en person någon känner.
- Skulle det vara så kan studenten välja att avstå och prata med kursledningen. Enligt Birgitta var det efter obduktionen som det kom fram att det var en person de hade stött på tidigare.

Ska undersöka händelsen

Gunnar Nilsson säger att det här ska ha varit en person som studenterna stött på vid något enstaka tillfälle under kursen. Han poängterar dock att Karolinska institutet nu ska gå igenom missödet för att se hur det kunde hända.
- Det är viktigt att kursledaren diskuterar med eleverna hur den här obduktionen kunde bli extra jobbig. Om det fanns några speciella skäl till det. Studenternas upplevelse av situationen kan man aldrig ifrågasätta. Den är ju riktig och den måsta man ta till vara på och jobba med. Det är viktigt att man tar upp med eleverna i grupp om hur de upplever det nu efteråt.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: