Rök stiger upp mot luften från några kvarter i centrala Homs.
Rök stiger upp mot luften från några kvarter i centrala Homs.

Stridsvagnar siktade i Homs - från rymden

Publicerad

Oberoende uppgifter kring våldsamheterna i Syrien är en bristvara.

Men nu uppges satelliter tillhörande ett amerikanskt företag ha fångat bilder som visar hur syriska armén trappat upp sin militäraktivitet i staden Homs.

– Gatorna ser övergivna ut, säger Stephen Wood, chefanalytiker på företaget Digitalglobe till AP.

Satellitbilderna från Homs visar ökar aktivitet. Här syns tre syriska stridsvagnar nära Al Baath-universitetet i sydvästra Homs.Foto: AP
Företaget Digitalglobe släppte på fredagen satellitbilder som visar den syriska staden Homs – och som tyder på att det förekommer strider i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På bilderna syns stridsvagnar och bepansrade trupptransporter i stadens södra del – i vissa fall i anslutning till bostäder.

Enligt AP visar bilderna hur den syriska armén trappar upp sin aktivitet i staden, något som kan tyda på att de rapporter som kommit från regimkritiker om allvarliga strider mellan oppositionens demonstranter och regimen stämmer.

Uppgifter: Hundratals döda

Då inga oberoende observatörer finns på plats i Syrien är uppgifterna om vad som pågår i landet ofta motstridiga. Statlig television rapporterade under fredagen om en bombattack i staden Aleppo, där 28 människor dödades.

Oppositionen beskylldes ligga bakom attacken, och kallades för terrorister.

Men aktivisterna, som säger sig kämpa för att befria landet från presidenten Bashar al-Assad, skyllde attackerna på regimen och påstod att de iscensatts för att få oppositionen att framstå i dålig dager.

I Homs uppges stridigheterna ha lett till att hundratals människor dött under den senaste veckan.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida