Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Stort genomslag för  avslöjandet om SD

Publicerad

Expressens avslöjande om Erik Almqvists rasistiska påhopp uppmärksammades stort på onsdagen.

Alla stora medier i Sverige förde vidare uppgifterna - och på sociala medier lät reaktionerna inte vänta på sig.

"'När Expressen griper in' är dagens motto", twittrade Dagens Nyheters politiske chefredaktör Peter Wolodarski.

Expressens publicering av den oklippta filmen om SD-toppen Erik Almqvist bråk i centrala Stockholm sommaren 2010 blev den stora nyheten på onsdagen.

Avslöjandet om Almqvists rasistiska och sexistiska påhopp ledde till att politikern tvingades avgå från sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson och sin plats i SD:s partistyrelse och verkställande utskott.

Expressens uppgifter fördes också vidare i samtliga stora svenska medier.

SR Ekot 16.45-sändning inleddes med nyheten liksom SVT Rapports 18-sändning. På de stora dagstidningarnas hemsidor fick nyheten stor plats.

"Sevärt på Expressen.se"

Expressens huvudartikel delades tiotusentals gånger på Facebook på bara några timmar. Och på Twitter var det många som kommenterade avslöjandet.

"Sevärt på Expressen.se - längre version av mobilfilmen från SD-topparnas gatubråk", skrev TV4 Nyheternas politiske reporter Ulf Kristofferson.

"'När Expressen griper in' är dagens motto", twittrade Dagens Nyheters politiske chefredaktör Peter Wolodarski som refererade till en klassisk vinjett i Expressen.

"Om Jimmie Åkesson kände till filmen måste han avgå. Eftersom han 1) ljugit för media 2) inte själv följt principen om nolltolerans", skrev Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida