Här är textilfittan som väcker debatt. Foto: Disa Kohlström
Här är textilfittan som väcker debatt. Foto: Disa Kohlström

Stickningen som väcker känslor

Publicerad
Uppdaterad
En bild på en bit garn väcker våldsam debatt bland textilintresserade svenskar.
Motivet: Ett kvinnligt könsorgan.
Titeln: "Garnfitta".
- Jag tycker fittor är väldigt vackra och inget man ska skämmas över, säger upphovskvinnan Disa Kohlström, 23.
Disa Kohlström.Foto: Kohlström Disa
Uppsalabon Disa Kohlström satt och tittade på film medan hon stickade med lite garn hon hittat hemma.
Resultatet, ”Garnfittan”, en slätstickning där rätsida och avigsida varierats, har väckt starka reaktioner på Sysidan, en sajt där syintresserade visar mönster och idéer för varandra.
- Jag tror delvis det beror på att jag kallar den ”fitta”. Människor i största allmänhet har många ord för det kvinnliga könsorganet och ”fitta” förknippar en del med porr, förtryck, kränkta kvinnor - fula saker.
- Men många tycker också att man inte ska visa könsorgan och tycker det är skamligt och stötande att man gör en fitta av garn, säger Disa Kohlström.
Men alla är inte negativa till ”Garnfittan”. De flesta reaktionerna är tvärtom positiva och uppmuntrande.

Glad över debatten

Disa Kohlström är glad över debatten.
- Jag tycker att fittor är väldigt vackra och inget man ska skämmas över. Vi ska njuta av våra kroppar.
Om att många tycker att ordet ”fitta” är vulgärt säger hon:
- Nationalencyklopedin bestämmer inte över orden. Språket utvecklas för att man använder det och gör det till sitt.
- Jag säger ”fitta” om fittan och det gör alla jag känner utan att det är något negativt.
Garn är inte Disa Kohlströms enda medium - hon har även gjort plysch- och papier-machéfittor. Bland annat.
Alstren har ingen funktion mer än konstnärlig, men har inspirerat en av Disa Kohlströms kompisar till att göra äggkoppar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag