Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill se någon form av kvotering av vab-dagar. Foto: Henrik Montgomery / TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill se någon form av kvotering av vab-dagar. Foto: Henrik Montgomery / TT
Statsminister Stefan Löfven är skeptisk till idéen om kvotering av vab-dagar. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL/I
Statsminister Stefan Löfven är skeptisk till idéen om kvotering av vab-dagar. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL/I

Stefan Löfven vill inte kvotera vab-dagar

Publicerad

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kan tänka sig någon form av kvotering av vab-dagar.

Men hennes chef, statsminister Stefan Löfven, säger ifrån.

– Jag gör det därför att det blir ett för stort intrång i människors vardagsliv, säger Löfven.

I en intervju i Dagens Nyheters "Rakt på sak" uttrycker Annika Strandhäll frustration över att kvinnor tar ut 90 procent av föräldraförsäkringen för barn under två år och 75 procent av all föräldraledighet och dessutom 65 procent av alla vab-dagar.

– Man kan fundera på om man ska ha någon form av fördelning även av vab-dagar, säger Annika Strandhäll i programmet.

Tre av föräldraförsäkringens 13 månader är kvoterade mellan föräldrarna medan vab-dagarna kan tas ut fritt mellan dem. Men det vill nu alltså socialförsäkringsministern ändra på.

"Jag delar hennes frustration"

Men när Expressen pratar med Stefan Löfven, under EU-toppmötet i Bryssel, säger statsministern så här:

– Jag gör det därför att det blir ett för stort intrång i människors vardagsliv. Här måste föräldrarna få hantera det utifrån sin situation. Det fanns ju inget konkret förslag från statsrådet, utan en fundering på hur vi ska få mer jämställdhet. Jag delar hennes frustration över bristen på jämställdhet, men inte ett sånt här förslag går för djupt in i människors vardag.

Är det problematiskt att vi har ministrar som delger sina funderingar?

– Jag tycker det är bra att vi har ministrar som delger sin frustration över bristen på jämställdhet i Sverige, för det har vi alldeles för stor brist på. Det är bra att vi funderar på hur vi får till mer jämställdhet, men vi ska inte styra vab-dagar till föräldrar.

I januari tillsatte regeringen en utredning som ska se över hela föräldraförsäkringen. I översynen ingår även vab-dagarna, enligt Annika Strandhäll.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida