Statsvetaren Sören Holmberg. Foto: Leif Jacobsson
Statsvetaren Sören Holmberg. Foto: Leif Jacobsson

Statsvetaren: "Ett allvarligt läge för regeringen"

Publicerad
Uppdaterad
De sex folkpartisternas beslut innebär, tillsammans med fra-kritikerna inom oppositonen, att alliansen inte längre har riksdagens stöd i frågan.
Ett allvarligt läge för regeringen, menar statsvetaren Sören Holmberg.
- När man står i en grop ska man sluta gräva, men det gör inte regeringen, säger han till Expressen.se.
Folkpartisternas nej kan göra att lagens skrotas. Det underminerar regeringen och kan få stora konsekvenser, anser Sören Holmberg.
– Det är inget som stärker regeringen, säger han till Expressen.se och fortsätter:
– Det ska bli spännande att se om Reinfeldt kommer att backa eller om han får politikerna att ordna in sig i ledet.
Även om FRA-lagen är något som försvagar regeringen och försätter den i en svår position, är han tveksam till om det kommer att ha någon inverkan till nästa val.
– Frågan hur mycket som blåser över till 2010, säger han.
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror inte att regeringen kommer att lyckas rädda FRA-lagen.
– Nu kan det stoppas. Man får ta initiativet i riksdagen för att riva upp lagen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag